Misterul fenomenului luminos de pe cerul Kievului continuă: „Nu putem identifica exact obiectul”

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Flashul care a luminat miercuri seară cerul Kievului, declanşând o alertă antiaeriană, s-a datorat probabil unui meteorit, a declarat joi agenţia spaţială ucraineană, pista căderii unui satelit şi cea a unui sistem de armament fiind excluse, relatează AFP.

 

'Nu putem identifica exact obiectul. Ipoteza noastră este că este un meteorit, dar ne lipsesc datele pentru a stabili natura exactă', a declarat pentru France Presse şeful adjunct al centrului de control al agenţiei spaţiale a Ucrainei, Igor Kornienko.

'Instrumentele de observare au înregistrat o explozie puternică, noi am înregistrat-o şi am stabilit unde a avut loc' pe cer, a adăugat el.

Potrivit acestuia, agenţia nu a putut 'evalua dimensiunea' corpului care a pătruns în atmosfera Pământului, provocând fulgerul. Pe de altă parte, acesta nu a lovit solul.

'Conform datelor noastre, nu a ajuns pe Pământ, nu a existat niciun impact, dat fiind că nu există date seismice', a explicat Kornienko.

Puţin mai devreme, administraţia militară a capitalei Ucrainei a recunoscut că s-a înşelat cu o zi înainte afirmând că fenomenul ar fi fost cauzat de căderea unui satelit NASA, ceea ce agenţia spaţială americană infirmase la rândul ei.

'Le revine experţilor să afle ce a fost exact', a indicat Serghei Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, pe Telegram.

'Cel mai important lucru este siguranţa Kievului şi a locuitorilor săi. Nu a fost un atac cu rachete şi apărarea noastră antiaeriană nu şi-a folosit armele', a precizat el. Videoclipuri virale Fenomenul a dus totuşi la declanşarea scurtă a unei alerte antiaeriene.

Locuitorii Kievului, departe de a ceda în faţa panicii şi obişnuiţi cu alertele antiaeriene şi bombardamentele ruseşti, s-au repezit miercuri seară pe reţelele de socializare pentru a difuza imagini cu mingea de foc care a luminat cerul în jurul orei 19.00 GMT, miercuri seară.

Aceştia au redistribuit, de asemenea, meme-uri şi videoclipuri umoristice pe tema sosirii extratereştrilor şi a războiului împotriva Rusiei.

În imaginile camerelor de videosupraveghere postate pe reţelele de socializare, se poate vedea o minge gigantică de lumină coborând şi apoi explodând.

La scurt timp după fulger, administraţia militară de la Kiev indicase că acesta s-a datorat, fără îndoială, 'căderii unui satelit al NASA pe Pământ', deoarece agenţia americană a evocat la începutul săptămânii că satelitul Rhessi, cântărind aproximativ 300 de kg, urma să revină miercuri în atmosferă, la o oră nedeterminată.

Însă, într-un comunicat pentru AFP, NASA a afirmat că respectivul satelit nu a intrat în atmosferă în momentul când a fost observat fenomenul luminos deasupra Kievului, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel