Mister: Pete albastre în spaţiu. Ar fi un nou sistem stelar

Foto: nasa.gov
Foto: nasa.gov

Cercetătorii cred că au descoperit un nou tip de sistem stelar, o colecție de stele legate gravitațional care nu reprezintă o galaxie, dar nici un tip cunoscut de roi stelar.

Potrivit space.com, oamenii de știință care analizau un catalog de nori de gaz au observat ceva ciudat: cinci „pete albastre” compuse din stele "tinere" albastre în complexul de galaxii al Fecioarei (Virgo). S-a stabilit că aceste pete conțin puțin hidrogen atomic gazos, care este un ingredient crucial în formarea stelelor. În mod neobișnuit, aceste stele erau complet izolate de galaxiile-mamă, iar stelele lor erau dispuse într-un model neregulat.

Și mai intrigant este faptul că s-a stabilit că aceste pete conțin puțin hidrogen atomic gazos, care este un ingredient crucial în formarea stelelor. Echipa de cercetare, condusă de Michael Jones, cercetător postdoctoral la Observatorul Steward al Universității din Arizona – a observat prezența metalelor grele în aceste pete. „Acest lucru ne spune că aceste sisteme stelare s-au format din gazul care a fost desprins dintr-o galaxie mare, deoarece modul în care se construiesc metalele este prin multe episoade repetate de formare a stelelor, iar acest lucru se obține cu adevărat doar într-o galaxie mare”, a declarat Jones într-un comunicat.

Cum s-au format stelele tinere?

Există doar două moduri principale prin care gazul este eliminat dintr-o galaxie: eliminarea prin maree, în care atracția gravitațională dintre galaxiile care trec pe lângă ele îndepărtează gazul de acestea, și eliminarea prin presiune, care are loc „atunci când o galaxie se prăbușește într-un roi plin de gaz fierbinte, iar gazul său este forțat să iasă în spatele ei”, a declarat Jones, potrivit Space. „Acesta este mecanismul pe care credem că îl vedem aici pentru a crea aceste obiecte”. Astronomii suspectează că, în timp, stelele din aceste pete se vor împărți în roiuri stelare mai mici și se vor împrăștia. Descoperirile echipei au fost prezentate în cadrul celei de-a 240-a reuniuni a Societății Astronomice Americane din Pasadena, California.

Galaxii dansante şi apă în atmosferă

Agenția spațială americană NASA a prezentat marți noi imagini în premieră realizate de telescopul spațial James Webb. Printre ele, stele pe moarte sau nebuloase unde se nasc stele, planete din afara sistemului nostru solar, a căror atmosferă conține apă, și un grup de galaxii strâns unite într-un dans cosmic. Folosindu-se de efectul de lentilă gravitațională oferit de un roi de galaxii, telescopul James Webb a putut obține o imagine în care apar galaxii atât de îndepărtate, încât au peste 13 miliarde de ani vechime. Una dintre ele a fost estimată la 13,1 miliarde de ani vechime.

Una din imagini, în care apare Nebuloasa Carina, situată la o distanţă de aproximativ 7.600 de ani-lumină, ilustrează formarea stelelor. Ea găzduieşte numeroase stele masive, de câteva ori mai mari decât Soarele nostru.

Nebuloasa Carina, Foto: NASA

Coroborând datele obţinute anterior cu ajutorul altor telescoape cu cele ale lui James Webb, „vom fi probabil capabili să detectăm vaporii de apă” în atmosfera exoplanetei, a estimat José A. Caballero, astronom la Centrul de Astrobiologie din Spania şi specialist în astfel de planete, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel