Misiunea Dart ar putea salva planeta. Noul satelit poate devia un asteroid de pe traiectoria sa dacă amenință Terra

Pixabay
Pixabay

O misiune a NASA își propune să modifice traiectoria unui asteroid în cazul în care pe traiectoria sa s-ar afla Pământul. 

O navă spațială urmează să fie lansată pentru a testa tehnologia care ar putea fi necesară într-o zi pentru a îndepărta un asteroid periculos de pe traiectoria sa care vizează Terra, scrie BBC. Misiunea Dart aparținând NASA va evalua o propunere de lungă durată, în privința neutralizării unei roci spațiale considerabile care se îndreaptă spre Pământ.

Nava spațială se va ciocni intenționat într-un obiect spațial numit Dimorphos pentru a vedea cât de mult îi pot fi modificate viteza și traiectoria. Dacă resturi cosmice cu diametrul de câteva sute de metri s-ar ciocni cu planeta noastră, ar putea declanșa un val devastator la nivelul întregului continent pe care a aterizat.

Dimorphos nu reprezintă un pericol

Este prima încercare de a devia un asteroid cu scopul de a învăța cum să protejăm Pământul, deși acest asteroid anume nu prezintă nicio amenințare.

"Dart va schimba perioada orbitei lui Dimorphos doar într-o mică măsură. Și într-adevăr, asta este tot ceea ce este necesar în cazul în care un asteroid este descoperit din timp", a spus Kelly Fast, de la biroul de coordonare a apărării planetare al NASA.

La ora 06:20 GMT, miercuri, o rachetă Falcon 9 care transportă nava spațială Dart va decola din Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California.

Traseul unei roci spațiale ar putea să se suprapună cu cel al Pământului

Asteroizii sunt blocurile rămase ale sistemului solar, iar cei mai mulți nu reprezintă nicio amenințare pentru planeta noastră. Dar atunci când traseul unei roci spațiale în jurul Soarelui îl traversează pe cel al Pământului, astfel încât cele două obiecte se intersectează în același timp, se poate produce o coliziune.

Misiunea Dart de 325 de milioane de dolari va viza o pereche de asteroizi care orbitează strâns unul lângă altul - cunoscuți ca binari. Cel mai mare dintre cele două obiecte, numit Didymos, măsoară în jur de 780 de metri, în timp ce însoțitorul său mai mic, Dimorphos, are o lățime de aproximativ 160 de metri.

Dart se va izbi în Dimorphos cu o viteză de aproximativ 15.000 mph (6,6 km/s). Acest lucru ar trebui să modifice viteza obiectului cu o fracțiune de milimetru pe secundă -, la rândul său, modificându-și orbita în jurul lui Didymos. Este o schimbare foarte mică, dar ar putea fi suficientă pentru a scoate un obiect dintr-un curs de coliziune cu Pământul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel