Misiune secretă a unor forţe occidentale, demascată de ONU

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Organizația Națiunilor Unite a demascat o misiune secretă a forțelor occidentale în Libia. 

Experţi ai Naţiunilor Unite au demascat o misiune secretă a unor forţe occidentale în Libia, relevă un document confidenţial citat luni de dpa, scrie Agerpres. 

Cel puţin 20 de persoane din Australia, Franţa, Malta, Africa de Sud, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii ar fi fost implicaţi în respectiva misiune de susţinere în favoarea puternicului lider militar libian Khalifa Haftar.

Misiunea ar fi constat în a opri nave turceşti de aprovizionare aflate în drum spre oraşul Tripoli de pe coasta Mediteranei şi în a intercepta livrări de arme destinate forţelor opoziţiei.

Conflict între forţele guvernului de uniune naţională

În Libia are loc un conflict între forţele guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli.

Mareşalul Khalifa Haftar - acuzat de rivali că doreşte să instaureze o nouă dictatură militară în Libia - este susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Iordania, în timp ce GNA beneficiază de sprijinul Turciei. Turcia susţine guvernul libian de la Tripoli sprijinit de ONU şi a semnat un acord maritim cu acesta. De asemenea, a trimis personal militar de formare şi echipamente pentru a ajuta în lupta împotriva forţelor din estul ţării conduse de Haftar.

ONU a documentat prezenţa de mercenari străini în Libia şi a avertizat că embargoul asupra livrărilor de arme către această ţară a fost încălcat în repetate rânduri, armele venind din mai multe regiuni, inclusiv Turcia.

Șase elicoptere militare implicate

Potrivit informaţiilor obţinute de dpa despre misiunea recent descoperită, în aceasta ar fi fost implicate şase elicoptere militare provenite din Africa de Sud şi două ambarcaţiuni militare provenite din Malta, în vara lui 2019.

Documentul la care a avut acces dpa evocă mai multe companii cu sediul în Emiratele Arabe Unite ca fiind principalele responsabile, dar nu menţionează şi clienţii acestora.

Presupusa misiune secretă a fost oricum abandonată din motive necunoscute, după numai câteva zile, şi nu există deocamdată indicii că ar fi avut loc vreun atac cu concursul respectivelor echipamente.

EAU sunt considerate un important susţinător al mareşalului Haftar în războiul civil din Libia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel