EXCLUSIV  MIȘCARE pornită din Berlin pentru legalizarea căsătoriilor gay în România. Vlad Viski, reacție

Vlad Viski
Vlad Viski

După ce s-a căsătorit la Berlin, Răzvan Botezatu cere legalizarea căsătoriei gay în România. Contactat de DC News, Vlad Viski, preşedintele asociaţiei Mozaiq, a spus că speră că la un moment dat legalizarea căsătoriei între gay va deveni şi în România o realitate. 

"Noi susţinem legalizarea parteneriatelor civile, există deja nişte proiecte legislative în Parlament cu privire la acest lucru, dar, evident, fiecare cetăţean are dreptul la liberă exprimare şi de a cere legalizarea căsătoriilor gay. Acestea sunt legale în mai multe ţări din întreaga lume, poate, cândva şi în România vor fi o realitate. Din punct de vedere instituţional, deocamdată pentru noi prioritatea este parteneriatul civil", a spus Vlad Viski, preşedintele asociaţiei Mozaiq, pentru DC News. 

Întrebat dacă este de părere că societatea românească este destul de matură pentru a permite căsătoriile gay, Viski a răspuns: "În principiu, drepturile sunt un lucru fundamental care ţin, într-o anumită măsură, şi de opinia publică, dar drepturile decurg din umanitatea noastră. Aşa nici în 2001 România nu ar fi fost pregătită să dezincrimineze homosexualitatea şi să scoată articolul 200 din Codul Penal. Statul are obligaţia să preia iniţiativa şi să acorde drepturi, pentru că dacă statul respectă cetăţenii LGBT sau orice altă minoritate atunci şi opinia publică se schimbă". 

Vlad Viski spune că nu ştie în cât timp statul român ar putea permite legalizarea căsătoriilor gay. 

"Nu ştiu când s-ar putea întâmpla aşa ceva. Noi sperăm ca parteneriatul civil va fi legalizat cât mai repede, mai ales în condiţiile în care există două decizii ale Curţii Constituţionale care spun că şi cuplurile gay intră sub sfera vieţii de familie şi trebuie să fie recunoscute de statul român într-o formă sau alta, fie parteneriat civil, fie căsătorie", a spus pentru DC News Vlad Viski. 

Iată petiţia iniţiată de Răzvan Botezatu

"Suntem egali și avem aceleași drepturi! 25 de state din toată lumea au legiferat până acum mariajele între persoane de același sex.

Cu totul, 25 de țări (printre care și SUA prin anumite state din federație) au legalizat căsătoriile de același sex, ceea ce înseamnă mai mult de un miliard de oameni. Unele din acestea sunt surprinzătoare: Africa de Sud, Argentina, Brazilia și Columbia, de pildă.

Căsătoria este o instituție fundamentală prevăzută de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în cadrul articolului 12, care prevede: ,,Începând cu vârsta stabilită prin lege, bărbatul și femeia au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie conform legislației naționale ce reglementează exercitarea acestui drept".

Articolul 12 se află în strânsă legătură cu articolul 8, care reglementează dreptul la respectarea vieții private și de familie:

"1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale.

2. Nu este admis amestecul unei autorități publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege și constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea națională, siguranța publică, bunăstarea economică a țării, apărarea ordinii și prevenirea faptelor penale, protecția sănătătii, a moralei, a drepturilor și a libertătilor altora."

De asemenea, articolul 14 prevede interzicerea discriminării: "Exercitarea drepturilor și libertătilor recunoscute de prezenta Convenție trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine națională sau socială, apartenență la o minoritate națională, avere, naștere sau orice altă situație."

Primele legi care au permis căsătoria între persoane de același sex au fost adoptate incă de la sfârșitul secolului XX. În prezent, căsătoria între persoane de același sex este legală în 18 tări, dintre care 13 se află în Europa.

Semnează petiția si distribuie mai departe!", se arată în textul petiției.

S-a căsătorit în Germania

La 29 de ani, Răzvan Botezatu s-a căsătorit în mare secret cu iubitul său. Vedeta a publicat o fotografie în care i se vede verigheta pe care a ales-o împreună cu partenerul său de viață. Fără să facă prea multe dezvăluiri despre ceremonia civilă, fostul prezentator de la Antena Stars a lăsat să se observe că trăiește cea mai frumoasă perioadă din viața lui.

Fostul moderator al emisiunii "Star Matinal" s-a mutat la Berlin pentru a-și putea trăi liniștit povestea de iubire.

Petiția o găsiți aici - petitieonline.com/legalizarea_cstoriei_gay_in_romania_lgbt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel