EXCLUSIV  Mircea Marin (Românii de Pretutindeni): Departamentul sprijină asociațiile să susțină copiii născuți sau cei care trăiesc în comunitățile din afara granițelor să învețe elementele de bază ale limbii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mircea Marin, șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit în cadrul dezbaterii „Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea românilor din Diaspora” despre soluțiile care există în cadrul departamentului pentru a putea atrage prin educație românii din diaspora înapoi acasă.

„Statul român are o lege specială pentru sprijinirea românilor de pretutindeni. Se numește legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretudindeni, lege care, la rândul său, își are rădăcinile într-o convenție cadru privind protecția persoanelor adoptată în cadrul Consiliului Europei.

În această convenție cadru, statele semnatare, state care constituie lumea Europei, au decis că este foarte important ca identitatea grupurilor care trăiesc pe teritoriile altor țări să fie protejată. Este vorba despre identitate etnică, identitate lingvistică, identitate culturală și identitate spirituală. Identitatea în sine nu există. Identitatea este un comportament care este învățat. Primul lucru pe care îl învățăm când suntem mici este să vorbim, să ne dezvoltăm acest simț în care putem să comunicăm cu ceilalți. Noi nu învățăm să vorbim într-o limbă abstractă, ci într-o limbă concretă, care este limba noastră maternă. Pentru români este limba română. Această limbă se învață. Vorbim despre un proces de educare într-un sens mai larg decât cel care este folosit în cadrul școlii și al sistemului de învățământ clasic”, a precizat Mircea Marin, șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul dezbaterii „Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea românilor din Diaspora”.

Ce face Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

„Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină asociațiile românilor de pretudindeni să susțină aceste procese prin care copiii născuți sau cei care trăiesc în aceste comunități din afara granițelor să învețe aceste lucruri de bază, să învețe elementele de bază ale limbii române, să învețe elementele de bază a ceea ce înseamnă cultură și civilizație românească.

Desigur, în afara granițelor, în special în câteva țări destul de importante pentru ce înseamnă diaspora românească, funcționează niște acorduri ale Guvernului României prin care în școli publice se poate studia limba, cultura și civilizația românească ca materie opțională. Acolo se face în sistem profesionist, în sistemul școlar, în sistemul organizat.

Noi acordăm foarte multă importanță acestei dimensiune a activității noastre care se numește 'Susținerea Educației'. În anul 2022, noi am acordat 64 de granturi pentru susținerea educației”, a spus Mircea Marin, șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul dezbaterii „Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea românilor din Diaspora”.

Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel