Mircea Ioan Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, reţinut de DNA pentru abuz în serviciu / Update: Bode respinge implicarea politică

Comisarul şef de poliţie Mircea Ioan Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, a transmis DNA.

Update

Lucian Bode respinge implicarea politică în cazul IPJ Cluj: Este exclus să amestecăm aceste lucruri

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a declarat vineri că este exclusă implicarea politică în cazul de la IPJ Cluj, precizând că are o relaţie foarte bună cu conducerea PNL Cluj. El a răspuns unor acuzaţii potrivit cărora problemele ar fi apărut în urma unor neînţelegeri dintre el şi filiala PNL Cluj.

'Este exclus să amestecăm aceste lucruri, să ducem aceste lucruri în zona politică. În primul rând că nu se amestecă zona politică cu tot ce înseamnă funcţionarea Poliţiei Române. În al doilea rând, nu există niciun scandal, dimpotrivă, am o relaţie foarte bună cu organizaţia Cluj, cu domnul preşedinte Daniel Buda, cu domnul primar Emil Boc, cu preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi cu toţi liderii de la Cluj. Deci este o mare mizerie şi o mare minciună pe care o dezmint aici în faţa dumneavoastră', a spus Bode.

Ministrul a precizat că fostul şef al IPJ Cluj a fost deja schimbat din funcţie, pe baza unor informaţii interne.

'Fostul inspector-şef al IPJ Cluj era pus la dispoziţie în momentul în care procurorul a dispus această măsură. Din păcate, sunt şi alţi poliţişti acuzaţi de abuz în serviciu şi nu numai, instanţa se va pronunţa. Eu am spus de fiecare dată că avem două instituţii, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Protecţie Internă, pe care trebuie să le activăm ca anticorpi pentru tot ceea ce înseamnă sistem nefuncţional şi pe alocuri putred în Ministerul Afacerilor Interne. Am spus că este mult mai simplu să cheltuim puţin pe prevenire decât să suportăm consecinţele combaterii. Este un proces penal care îşi va urma cursul şi în funcţie de decizia instanţei, evident că şi noi vom lua măsurile care se impun. Pe datele pe care noi le-am avut în interiorul ministerului, prin structurile noastre, luasem deja măsura punerii la dispoziţie şi schimbării din funcţie a fostului şef al IPJ Cluj, având elemente concrete în luarea acestei decizii', a afirmat Bode. 

Știrea inițială

Comisarul şef de poliţie Mircea Ioan Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, a transmis DNA.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi încă trei poliţişti care au lucrat cu Rus, toţi cu grad de comisar-şef.

Mircea Ioan Rus este acuzat că l-a împuternicit pentru a treia oară consecutiv, deşi era ilegal, la comanda Poliţiei Municipale Dej, pe Marton Elek, şi el reţinut în dosar.

Pe lângă abuz în serviciu, Marton Elek este acuzat şi de purtare abuzivă cu subordonaţii săi, pe care îi obliga să falsifice documente, astfel încât să reiasă că a lucrat în weekend şi a făcut ore suplimentare, pentru care primea bani în plus sau timp liber.

Citește și - Poliţist din Olt vizat de percheziţiile efectuate în urmă cu două zile la persoane bănuite de furt de energie

Un poliţist este cercetat disciplinar după ce a fost vizat de una dintre percheziţiile desfăşurate în urmă cu două zile într-un dosar privind infracţiunea de furt de energie şi blocarea sau modificarea contoarelor electrice, au informat, sâmbătă, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

'În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că una dintre persoanele vizate în cadrul percheziţiilor are calitatea de poliţist în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. În contextul în care instituţia nu tolerează astfel de fapte, care contravin eticii şi valorilor morale ale profesiei, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt a dispus declanşarea cercetării disciplinare faţă de poliţist, prin Biroul Control Intern, urmând ca, la finalizarea verificărilor, să fie dispuse măsurile legale în consecinţă', a precizat sursa citată.

IPJ Olt mai informează că poliţistul vizat de percheziţii va fi pus la dispoziţia unităţii când se va dispune punerea în mişcare a acţiunii penale. Totodată, reprezentanţii IPJ Olt punctează că 'se disociază de astfel de comportamente'.

Pe 13 octombrie, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul IPJ Olt, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, au efectuat 13 percheziţii domiciliare la persoane fizice şi sedii de firme, într-un dosar în care se fac cercetări pentru furt de energie electrică şi blocarea sau modificarea fără drept a dispozitivelor de măsurat consumul de energie electrică din reţeaua publică. În urma percheziţiilor, nouă persoane au fost conduse la audieri, trei dintre acestea fiind ulterior reţinute şi plasate sub control judiciar după prezentarea în faţa instanţei.  Vezi articolul aici!

Citește și - Polițist din Cluj, reținut, după ce ar fi furat produse dintr-un magazin

Un poliţist din cadrul IPJ Cluj a fost reţinut după ce ar fi fost prins furând produse dintr-un magazin în timp ce era îmbrăcat în uniformă, el fiind acum cercetat penal şi disciplinar în legătură cu această faptă, a informat miercuri IPJ Cluj, transmite Agerpres.

"La data de 5 aprilie a.c., în jurul orei 11,00, Poliţia municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată prin intermediul reprezentantului legal al unei societăţi comerciale din municipiul Cluj-Napoca, cu privire la faptul că un bărbat care purta uniforma de poliţie ar fi sustras două produse din interiorul magazinului. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, prejudiciul înregistrat fiind recuperat. Verificările declanşate au condus la stabilirea faptului că persoana în cauză, un bărbat în vârstă de 47 de ani, are calitatea de poliţist, astfel că, în contextul în care instituţia nu tolerează astfel de fapte care contravin eticii şi valorilor morale ale profesiei, în baza probatoriului administrat de către poliţiştii Biroului Control Intern a fost dispusă reţinerea acestuia pentru 24 de ore", se arată într-o informare transmisă de IPJ Cluj.

Polițistul, cercetat disciplinar și pentru o altă faptă



Potrivit sursei citate, poliţistul în cauză este cercetat disciplinar şi pentru o altă faptă.

"În continuare, cauza se află sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Concomitent, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus demararea cercetării disciplinare faţă de acesta. Menţionăm, de asemenea, faptul că în luna martie a anului 2020, la nivelul inspectoratului, prin intermediul Biroului Control Intern a fost demarată o cercetare disciplinară faţă de poliţistul în cauză, suspendată, conform prevederilor, pe perioada efectuării cercetărilor penale", se mai precizează în informarea menţionată. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel