Mircea Guță, fost primar Calafat, condamnat la închisoare

 Mircea Guţă, fost primar al municipiului Calafat, a fost condamnat, marţi, la cinci ani şi patru luni de închisoare de către Tribunalul Dolj pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită. 

Potrivit deciziei instanţei, în acelaşi dosar, Constantin Coman, administratorul unor societăţi comerciale, care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Ambii inculpaţi au fost obligaţi să achite întregul prejudiciu. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă. 

Mircea Guţă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2014, pe vremea când era primar al municipiului Calafat, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, el fiind acuzat că a primit o maşină de la Constantin Coman, administrator de societăţi comerciale, în schimbul acordării unor contracte din bani publici. 

Concret, de la DNA

Potrivit DNA, în perioada 2008-2011, Mircea Guţă, în calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a dispus achiziţionarea mai multor bunuri şi materiale din fondurile autorităţii locale, prin procedura achiziţiei directe, de la firmele administrate de Constantin Coman. 

"Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispoziţiile OUG nr.34/ 2006 (privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente. În realizarea acestor acţiuni, Mircea Guţă a fost sprijinit de Constantin Coman, care i-a pus la dispoziţie facturi fiscale, pe elemente componente, în situaţia în care s-au livrat bunuri finite. Prin aceasta s-au urmărit atât obţinerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achiziţiilor publice, ca limită pentru achiziţiile directe, cât şi un preţ supraevaluat raportat la preţurile de piaţă şi cele menţionate în SEAP pentru bunuri similare. Astfel, s-a cauzat bugetului local al municipiului Calafat un prejudiciu evaluat la 403.041 euro", susţine DNA într-un comunicat, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, la finele anului 2008, Mircea Guţă ar fi pretins şi primit de la Constantin Coman un autoturism Chrysler, pentru a-şi exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice, a unor relaţii comerciale între instituţia publică şi societăţile comerciale administrate de Constantin Coman. 

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy