Mircea Geoană, impresionat şi întristat după ce a vizitat o biserică românească din Germania. "Erau mai mulţi copii decât adulţi. E frumos, dar e la Munchen"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a tras un semnal de alarmă despre numărul mare de români care pleacă în străinătate. 

"E foarte ciudat. Eu numesc asta paradoxul românesc. Avem un moment, la scara istorică, bun. Suntem în NATO, UE, economia creşte. Dar se întâmplă ceva foarte ciudat. Suntem în cel mai bun moment al istoriei şi în cel mai vulnerabil moment al istoriei noastre naţionale. Eram 22 de milioane de români în ţară acum câţiva ani de zile, acum suntem câţi am mai rămas. Mai este problema cu demografia, pe lângă exodul tinerilor şi migraţie. Natalitatea se duce. Suntem o ţară care ne ducem spre o populaţie de 14 milioane de oameni în câţiva ani, deci avem o problemă cât casa. 

Românii pleacă pur şi simplu în căutarea unei vieţi mai bune. Şi pleacă din uriaşa parte a României, care nu e nici Bucureşti, nici Cluj, nici Timişoara, nici Iaşi. Ci din oraşe mici, din mediul rural, unde sunt mult mai puţine oportunităţi, educaţia e mai proastă ca înainte, sănătatea merge mai amestecat... Şi atunci, uneori forţaţi... 

Înainte era mirajul Occidentului, dar acum cred că pur şi simplu vor să ofere o viaţă mai bună copiiilor lor. Şi dacă nu schimbăm ceva acasă, tentaţia de a pleca e din ce în ce mai mare. Asta e principala mea preocupare pentru România. Mi-este teamă că se destramă ţesutul nostru naţional şi românesc, şi de identitate, şi de copii. 

Am fost la Munchen la o biserică românească, o minunăţie de biserică, făfrcută absolut superb, de arhitectul Şerban Sturdza, inspirată din Curtea de Argeş. Era plin de copii, erau mai mulţi copii decât adulţi în biserică. Ceea ce e frumos, dar e la Munchen. Mă apasă rău de tot chestiunea asta. Eu lucrez cu chestiuni strategice, mă uit pe termen mai lung. Şi trebuie să schimbăm ceva cât mai putem, că altfel va fi un moment după care va fi greu să ne mai întoarcem. E un moment în care se rupe filmul şi trebuie să fim atenţi. Încă se poate face treabă, dar este întins aproape la maximum şi trebuie să fim foarte atenţi", a declarat Mircea Geoană în cadrul podcastului "Acasă la Măruţă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel