Mircea Cărtărescu: Probabil că oameni din tabăra Băsescu au fost protejați, dar independența justiției e opera lui

Scriitorul Mircea Cărtărescu, una dintre personalitățile care l-au susținut pe Klaus Iohannis pentru funcția de președinte, spune că succesorul lui Traian Băsescu "are o șansă atât de mare încât nu-și poate permite s-o rateze". În opinia lui Cărtărescu, independența sistemului judiciar se datorează fostului președinte Băsescu, dar admite că probabil oameni din tabăra acestuia au fost ocoliți de procurori.

„Eu cred că, în acest moment politic românesc, Președinția reprezintă viitorul, iar Parlamentul reprezintă trecutul. Este o falie între viziunea Parlamentului, care este o viziune a unor oameni ai trecutului, oameni care – cei mai mulți dintre ei – au participat la acest sistem ticolășit, această hidră a corupției, și care poate că și participă mai departe. Singurul instrument împotriva lor a fost independența justiției și această independență a justiției eu continui să cred că este opera lui Traian Băsescu. Continui să cred acest lucru. Bineînțeles, cu mărginirea ei. Probabil că unii dintre cei din tabăra lui Băsescu au fost protejați și așa mai departe. Cu toate acestea, în principiu, independența justiției de aici vine, cred eu", a spus Mircea Cărtărescu, duminică seară, într-un interviu acordat Digi 24.

Ruxandra Dragomir, dezamăgită de Traian Băsescu

Scriitorul îndeamnă toate forțele democratice din România să-l susțină pe Klaus Iohannis și speră ca acesta să nu se dovedească la fel de slab precum predecesorul său din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu.

„Această sabie este acum în mâna președintelui Iohannis. De el depinde foarte mult, de el depinde viitorul nostru și aspectul nostru și în interior, și în exterior. Aspectul de lume normală și civilizată. Este o șansă atât de mare încât președintele Iohannis nu-și poate permite s-o rateze. Dacă o va rata, dacă va arăta cum mulți se tem – la fel de slab ca președintele Constantinescu, să spunem – va fi o catastrofă pentru noi toți. Eu cred că în momentul acesta, cu toate că nu este fără îndoială un președinte perfect, nu se arată în cele câteva luni de când a venit, cu toate acestea eu cred că trebuie sprijinit de toate forțele democratice din România, pentru că este singurul care merită sprijinit sau cel puțin care nu și-a ratat această șansă până acum, pentru că partidele celelalte încă sunt partide amfibii, scufundate până la o înălțime sau alta în trecut", a subliniat scriitorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel