Mircea Badea, emisiune cum nu a mai făcut: Se uită cineva, bine. Nu se uită, la fel de bine. Mă doare fix în cot

Mircea Badea / Captură Antena3
Mircea Badea / Captură Antena3

Ediția de aseară a emisiunii-pamflet 'În gura presei' a fost una specială, ca urmare a morții lui Florin Condurățeanu. 

Aseară, după vestea morții lui Florin Condurățeanu, încă din primele secunde ale emisiunii sale, Mircea Badea a spus că este 'complicat de făcut această emisiune, atât în contextul strict televizionistic, cât și în ecuația mea personală.'

Realizatorul TV a preferat să le citească telespectatorilor 'cum moare Pătru cel Scurt din romanul „Nişte ţărani" de Dinu Săraru. Alegerea nu a fost făcută întâmplător, iar Badea a precizat că 'voi muri și eu puțin în această seară'.

'Tocmai a plecat dintre noi Florin Condurățeanu, un om absolut extraordinar și deosebit pe care l-am iubit și îl iubesc în continuare, din toată inima. Clar, și el pe mine. Deci, și în ecuația mea personală, destul de complet de făcut emisiune în seara asta.  Din punct de vedere televizionistic, nu știu, meciurile, meltenii se uită la nu știu ce...', a explicat realizatorul TV. 

Ținând seamă de tot, Mircea Badea s-a lăsat ghidat de o idee: 'Mi-a venit o idee. Așa o să fac. Se uită cineva, bine. Nu se uită, la fel de bine. Mă doare fix în cot din acest punct de vedere, în această seară.'

Badea: Condurățeanu era un magician al cuvintelor limbii române

'Din multe puncte de vedere, era cu totul și cu totul deosebit Florin Condurățeanu. Unul dintre motivele pentru care era o persoană specială: Dragostea lui avizată, cultivată, pentru limba română. Era un magician al cuvintelor limbii române. Limba română, fiind și ea pe moarte. E într-o comă.

M-am gândit să spun cuvinte. Să invit niște cuvinte, în seara în care a plecat dintre noi Florin Condurățeanu. Niște cuvinte dintr-o limbă română dispărută și dintr-un spirit țărănesc autentic. Greu mai găsești ceva autentic în lumea în care încă supraviețuiesc.', a continuat el. 

'Cred că e bine acolo unde e'

'După ce am trecut de șoc, de emoția inițială, m-am gândit și egoist.  Zic *La cum îl cunosc pe Florin Condurățeanu, cred că e bine acolo unde e. N-avea unde să ajungă decât acolo unde e bine, pentru că a fost un om extraordinar. M-am gândit că, la cum îl cunosc, clar pune o vorbă bună. *Am eu niște prieteni, când o fi să fie, să vină aici.', a mai spus Badea. 

După această introducere, Mircea Badea a spus în fața camerelor că: 'O să invit în această seară cuvintele limbii române, cuprinse, folosite de un spirit țărănesc autentic. Și în această seară am decis că va muri și Pătru cel Scurt, un personaj dintr-un roman - unul dintre marile romane ale literaturii române (n.red. „Nişte ţărani"), în opinia mea și nu numai. A fost scris de Dinu Săraru în 1974 și este dedicat lui Adrian Păunescu. Florin Condurățeanu l-a divinizat pe Adrian Păunescu. 

'În această seară o să vă citesc cum moare Pătru cel Scurt și voi muri și eu puțin.', a conchis realizatorul TV, înainte de a începe lectura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel