Miracolul de la Fatima: 105 ani de la apariția Fecioarei Maria

Sanctuarul de la Cova da Iria, Fátima
Sanctuarul de la Cova da Iria, Fátima

La data de 13 mai 1917, la, Fatima, în zona numită „Grota Sfintei Irina“, în centrul Portugaliei, trei copii, Lucia dos Santos, în vârstă de 10 ani, şi verişorii ei de 9 şi 7 ani, Francisco şi Jacinta Marto, se jucau în timp ce îngrijeau o turmă mică. În jurul prânzului, ei au văzut două fenomene luminoase, ca două sclipiri, şi apoi o misterioasă Doamnă strălucitoare cu un Rozariu în mână, face cunoscut Episcopia Romano-Catolică Chişinău (https://catolicmold.md).

Aceasta a fost prima dintre cele şase apariţii pe care cei trei copii le-au văzut până în luna octombrie a anului 1917. În anul 1930, episcopul de Leiria a declarat viziunile "demne de credinţă", autorizând cultul Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Mesajul principal al apariţiilor este legat de cele trei secrete, sau mai degrabă de o revelaţie în trei părţi pe care Maica Domnului a făcut-o micilor păstori, potrivit sursei citate.

Cea mai mare dintre cei trei copii, Lucia, a devenit călugăriţă şi a scris primele două părţi în memoriile sale, iar a treia, scrisă la 3 ianuarie 1944, a înmânat-o într-un plic sigilat episcopului de Leiria. În 1957, plicul a fost trimis la Vatican, conţinutul său fiind dezvăluit în anul 2000.

Copii au relatat că Maica Domnului a vorbit despre moartea prematură a celor doi copii mai mici, Francisco şi Jacinta, care s-au stins din viaţă în următorii ani, fiind victime ale gripei spaniole. Lucia s-a alăturat surorilor din Santa Dorotea în 1925 şi în 1948 carmelitanelor din mănăstirea din Coimbra, unde a rămas până la moartea sa în 2005, arată Episcopia Romano-Catolică Chişinău.

Francisco şi Jacinta au fost beatificaţi la 13 mai 2000 de papa Ioan Paul al II-lea. Cauza beatificării Luciei a fost deschisă în anul 2008.

La 13 mai 2017, Francisco Marto şi sora sa, Jacinta, au fost declaraţi sfinţi de către papa Francisc în timpul unei liturghii în aer liber desfăşurate la sanctuarul de la Fatima, din centrul Portugaliei, informa AFP.

După ce s-a recules la mormintele acestora din Bazilica Fecioarei Rozariului, papa Francisc a pronunţat formula ritualică de canonizare, în limba portugheză, în aplauzele numeroşilor credincioşi, unii în lacrimi, prezenţi pe marea esplanadă a sanctuarului. "Îi declarăm sfinţi pe preafericiţii Francisco Marto şi Jacinta Marto şi îi înscriem pe lista sfinţilor, decretând ca ei să fie veneraţi ca atare de întreaga Biserică", a rostit papa în faţa sutelor de mii de persoane prezente la ceremonie.

Francisco şi Jacinta, decedaţi la vârsta de zece, respectiv nouă ani, au devenit astfel cei mai tineri sfinţi din istoria Bisericii Catolice care nu au murit martiri, potrivit AFP, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel