Minivacanța, cel mai toxic cadou pe care îl fac părinții din România copiilor

Serviciul consular al Ambasadei Statelor Unite, acum vreo zece ani, anunța că nu va lucra cu publicul într-o joi, pentru că e sărbătoare națională: Ziua lui Columb. Vineri, însă, a fost program normal în toate instituțiile publice americane. Oricât de ciudat ar părea, guvernul SUA nu a dat cadou, din banii contribuabilului american, o ”punte”.

În România, țara care ar avea de recuperat decalaje istorice față de Vest și un start mult întârziat în reconstrucție, față de Est, guvernul dă fără număr, fără număr vacanțe. Incapabil să respectele termenele vreunui angajament, statul român e ”scrofulos la datorie” când vine vorba de sărbători. Copii și părinții nu se puteau bucura în week-end de spectacolele moca oferite de primării, de o vizită la bunici sau de o înghețată în parc. Nu puteam sărbători în prima duminică din iunie, de exemplu, era musai să blocăm țara la dată fixă, de parcă aceste momente sunt conjuncții astrale, depind de alinierea planetelor, de vreo eclipsă, trebuie ne sincronizăm cu luna plină ca țestoasa care își depune ouăle în Galapagos.

Așa că țara stă și nu cred că asta e un cadou pentru copii noștri. Stau proiectele europene care ne-ar fi adus în situația Poloniei, sau Ungariei la autostrăzi, cale ferată sau infrastructură edilitară. Șapte miliarde de euro se vor pierde la sfârșitul acestui an, fiindcă în Parlament, ministere, primării, administrații, instanțe s-a lucrat puțin și prost.

Fiecare copil din această țară pierde cel puțin 2000 de euro pentru că părinții săi s-au lăsat cumpărați cu mini-vacanțe și n-au luat pe sus guvernele, primăriile, administrațiile și instanțele incapabile să își facă datoria. Dezastrul din atragerea fondurilor europene ne va costa, evident, dezvoltarea pe termen lung.

Dulcea lene a administrației publice blochează și economia privată: vama doarme, cinci zile stau camioanele cu marfă pentru export, în timp ce deficitul crește. Cresc costurile în fabrici, sunt puse în pericol termenele de livrare. Stau șantierele, în timp ce cresc costurile antreprenorilor, pe care în final le vor achita familiile tinere cu copii care se mută în noul apartament.

Frumos cadou le facem copiilor: datorii (50% din PIB) și subdezvoltare. Pentru o zi două de stat cu copilul în mini-vacanță n-o să-l mai vezi cu anii: o să plece într-o țară normală, acolo unde, dacă ziua națională cade într-o joi, vineri trebuie să meargă la muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel