Ministrul ungar de Externe, la Sofia: Este scandalos că Bulgaria nu face parte din Schengen

Ministrul Afacerilor Externe ala Ungariei, Peter Szijjarto. Sursa Agerpres
Ministrul Afacerilor Externe ala Ungariei, Peter Szijjarto. Sursa Agerpres

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, aflat luni într-o vizită oficială în Bulgaria, a declarat că este ''scandalos'' faptul că această ţară ''încă nu este membră a spaţiului Schengen'', transmite agenţia MTI.

Ungaria nu va accepta standarde duble unde cerinţele clare şi obiective înscrise în acte sunt înlocuite de criterii subiective, a declarat Szijjarto la Sofia la o conferinţă de presă comună cu omologul său bulgar Nikolai Milkov. Bulgaria îndeplineşte criteriile, aşadar merită să fie membră a spaţiului Schengen, a adăugat ministrul ungar.

Din cauza abordării pro-migraţie a Bruxellesului, ţările central-europene trebuie să facă mari eforturi pentru a opri migraţia ilegală, iar Bulgaria şi Ungaria au făcut amândouă eforturi peste capacităţile lor construind garduri la graniţe şi folosind resurse umane enorme pentru a opri migraţia ilegală, a spus Szijjarto.

Aprovizionarea Ungariei cu gaz natural este sigură datorită unor ţări de tranzit de încredere precum Bulgaria, ţară prin care Ungaria a primit anul trecut 4,8 miliarde de metri cubi de gaz, a mai spus ministrul ungar la conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, având în vedere dubla ameninţare a războiului din Ucraina şi a presiunii migraţiei dinspre sud, cooperarea firească între Budapesta şi Sofia devine şi mai valoroasă.

La capitolul energetic, a continuat Peter Szijjarto, obiectivul strategic este accesarea de noi resurse financiare pentru proiecte cum ar fi dezvoltarea infrastructurii în vederea creşterii rolului gazului azer în regiune.

Aceasta este o chestiune europeană. Cred că noi, central-europenii, suntem îndreptăţiţi să aşteptăm din partea Uniunii Europene să sprijine construcţia de conducte şi dezvoltarea infrastructurii în vederea securizării unor viitoare livrări de gaze pentru Europa Centrală, a apreciat şeful diplomaţiei ungare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel