Ministrul Turismului la Borsec: Este obligatoriu să redeveniţi staţiune balneoclimaterică

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, s-a aflat luni în localitatea Borsec, unde a semnat un contract de finanţare pentru construirea unei piste de bob de vară şi le-a transmis autorităţilor locale că trebuie să facă demersuri pentru ca localitatea să redevină staţiune balneoclimaterică, statut pe care l-a pierdut în urmă cu câţiva ani.

Ministrul Bogdan Trif a punctat faptul că Guvernul finanţează acest sector printr-un fond special şi este important ca autorităţile locale să depună cât mai repede documentaţia pentru ca oraşul Borsec să-şi redobândească statutul de staţiune balneoclimaterică.

"Sunt chiar supărat că această zonă şi-a pierdut statutul de staţiune balneoclimaterică. Trebuie foarte repede să-şi depună actele, pentru că au toate atuurile să devină o staţiune balneoclimaterică şi, mai mult decât atât, printr-o staţiune balneoclimaterică se pot atrage foarte mulţi bani. Avem un program guvernamental prin care finanţăm în mod direct staţiunile balneo şi aici vorbim de autorităţi publice locale, dar şi de mediul privat", a declarat presei Bogdan Trif.

Ministrul Turismului a vizitat atât locul unde se va instala pista de bob de vară, cât şi centrul balnear, realizat în mare parte din fonduri guvernamentale, ambele investiţii având rolul de a atrage turiştii în zonă.

"La Borsec am semnat un contract de cinci milioane de lei, pentru o pârtie de schi de vară, un parc de aventură care permite ca această staţiune să dezvolte un turism 365 de zile pe an. Cu alte cuvinte, turistul, în momentul în care ajunge la Borsec, are şi o modalitate de a se distra, de a-şi petrece timpul în mod plăcut, astfel încât să rămână pe o perioadă cât mai lungă. Tot în acest centru wellness- spa, în care ne aflăm acum, Ministerul Turismului a investit o sumă mare şi iată că suntem aproape de finalizare. Deci, două obiective mari turistice, care cu siguranţă vor atrage foarte mulţi turişti în zonă", a arătat Bogdan Trif.

Acesta a punctat faptul că turismul a devenit o prioritate pentru Guvernul României şi a amintit măsurile de dezvoltare a acestui sector, de la reducerea taxelor şi accesarea mult mai facilă a proiectelor de către autorităţile locale, până la acordarea voucherelor de vacanţă, care este atât un ajutor de care beneficiază 1,2 milioane de români, cât şi un sprijin pentru industria turistică.

Bogdan Trif a mai arătat că a venit în Harghita pentru a se întâlni şi cu autorităţile publice locale şi pentru a le prezenta posibilităţile de finanţare existente în acest sector.

"Mă aflu aici, în zonă, pentru a discuta cu autorităţile publice locale, mai ales cu cele care au depus proiecte pe masterplan, dar nu au mers mai departe, astfel încât să depună şi studiu de fezabilitate, să putem să le analizăm şi să semnăm contractul de finanţare. Sunt aici ca să impulsionez aceste lucruri, să le arăt că se poate, că sunt bani la Ministerul Turismului şi nu întâmplător am ales să vin aici, la Borsec, să semnez contractul de finanţare", a spus ministrul Turismului.

Primarul din Borsec, Mik Jozsef, a arătat că inaugurarea centrului balnear, preconizată că va avea loc în câteva luni, va da o altă dimensiune turismului din staţiune, iar semnarea contractului pentru pista de bob de vară va creşte numărul de facilităţi turistice de care vor beneficia cei care vor veni în această zonă.
"Adevărata investiţie şi schimbarea turismului în Borsec înseamnă acest centru balnear care presupune bază de tratament şi spa, deci wellness. Este o investiţie foarte mare, aproape 8 milioane de Euro, care cu ajutorul Ministerului Turismului am început încă din 2011, din păcate am întâmpinat foarte multe greutăţi, dar acum chiar văd luminiţa din capătul tunelului şi sperăm că în curând vom da în funcţiune. (...) Până atunci, astăzi am semnat un contract de finaţare cu ministrul Turismului, pentru o investiţie în serviciile turistice. Pe pârtia de schi existentă se va construi o sanie de vară demontabilă (n.red pistă de bob de vară), care va folosi teleschiul şi sistemul de intrare existent, se montează după terminarea sezonului de iarnă, va funcţiona din aprilie în octombrie, după care iar se demontează şi începe sezonul de schi", a explicat Mik Jozsef.

Acesta a arătat că după anul 1989, staţiunea a intrat într-un declin evident, iar din cele şase mii de locuri de cazare existente atunci s-a ajuns, în 2008, la doar 84 de locuri. În urma investiţiilor realizate în ultiimii ani cu fonduri europene, guvernamentale, locale şi judeţene, inclusiv construirea pârtiilor de schi din Borsec, numărul locurilor de cazare a ajuns la peste 7.000 şi se speră ca, după deschiderea centrului balnear, numărul locurilor de cazare să se dubleze, sau chiar să se tripleze.

Potrivit primarului, valoarea investiţiei privind construirea pistei demontabile de bob de vară se ridică la 5.250.000 lei, suma alocată de Ministerul Turismului fiind de aproape 4 milioane de lei. Investiţia se va finaliza în luna septembrie.

În ceea ce priveşte centrul balnear, se doreşte ca inaugurarea să aibă loc în luna decembrie, termen care nu este însă unul sigur.

Construcţia centrului balnear din Borsec a început în 2011, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale de la acea vreme, care a alocat 13,5 milioane de lei, investiţia fiind susţinută şi cu bani din bugetul local şi cel judeţean.

După aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat, iar autorităţile locale şi judeţene au căutat permanent soluţii pentru ca acest centru să poată fi finalizat.

Aşa s-a ajuns, în 2016, la contractarea unui credit bancar de 13 milioane de lei, la care se adaugă suma de 4 milioane de lei primită din partea Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), un milion de lei de la Consiliul Judeţean (CJ) Harghita şi încă 520.000 lei alocaţi din bugetul local.

Centrul balnear va cuprinde o bază de tratament şi un centru wellness, are o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii. Acesta va oferi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaj sau terapie cu apă minerală caldă şi rece, iar zona de wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună sau saună cu aburi.

În anul 2017, localitatea Borsec şi-a redobândit statutul de staţiune de interes naţional, pe care l-a pierdut în anul 2001, când s-a închis baza de tratament din oraş şi se doreşte ca acum să îşi redobândească şi statutul de staţiune balneoclimaterică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel