Ministrul sănătăţii din Portugalia a demisionat după ce o femeie gravidă a murit din cauza lipsei de personal medical

Ministrul sănătăţii din Portugalia a demisionat după ce o femeie gravidă a murit din cauza lipsei de personal medical
Ministrul sănătăţii din Portugalia a demisionat după ce o femeie gravidă a murit din cauza lipsei de personal medical

Ministrul portughez al sănătăţii, Marta Temido, a demisionat marţi după moartea unei femei însărcinate, pe fondul disfuncţionalităţii serviciilor spitaliceşti care suferă de lipsă de personal, relatează France Presse.

Lăudată pentru gestionarea crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19, Marta Temido, în vârstă de 48 de ani şi în funcţie din 2018, devenise unul dintre cei mai populari membri ai executivului socialist al premierului Antonio Costa. Dar recent, dna Temido a fost ţinta criticilor dure din partea opoziţiei şi a reprezentanţilor îngrijitorilor din cauza dificultăţii spitalelor de a asigura funcţionarea serviciilor în această vară, din lipsă de medici.

Cea mai recentă polemică a fost provocată luni de vestea morţii unei femei însărcinate, o indiană sosită recent în Portugalia, victimă a unui stop cardiac în timpul transferului între două spitale publice din Lisabona din cauza lipsei de spaţiu în serviciile de neonatologie.

'Ministrul sănătăţii, Marta Temido, şi-a prezentat astăzi demisia prim-ministrului întrucât consideră că nu mai este în măsură să îşi poată păstra postul', a declarat cabinetul într-un comunicat laconic transmis presei în noaptea de luni spre marţi.

'Nu anticipam această schimbare', a reacţionat prim-ministrul în faţa presei. Numirea succesorului său 'nu va fi rapidă', a adăugat Costa, spunând că o va face abia săptămâna viitoare, după o vizită în Mozambic.

Demisia dnei Temido intervine într-un moment deosebit de delicat în care ea trebuia să finalizeze o reformă majoră a serviciului public de sănătate în zilele următoare. Principalul partid de opoziţie de centru-dreapta a declarat că plecarea dnei Temido este 'prea târzie', în timp ce l-a acuzat pe Costa că este principalul responsabil pentru 'dezastrul Serviciului Naţional de Sănătate'.

'Schimbarea miniştrilor fără schimbarea politicii nu ne va ajuta cu nimic', a reacţionat Blocul de Stânga (extrema stângă), care continuă să denunţe lipsa investiţiilor în serviciul public de sănătate.

În ciuda majorităţii absolute câştigate de socialişti la alegerile legislative anticipate din ianuarie, Costa, care a ajuns la putere în 2015 datorită sprijinului stângii radicale, se luptă să dea un nou suflu executivului său. Pe lângă dna Temido, şi alţi miniştri au fost implicaţi în ultimele luni în polemici, precum ministrul infrastructurii, Pedro Nuno Santos, sau ministrul finanţelor, Fernando Medina, notează Agerpres.

Citește și - Atenţionări de călătorie în Spania şi Portugalia, greve în aeroporturi

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească înspre şi dinspre Spania pe cale aeriană că mai multe organizaţii sindicale au anunţat o grevă a însoţitorilor de zbor ai companiei aeriene Iberia Express în perioada 28 august - 6 septembrie, ceea ce va genera blocaje ale curselor operate de companie.

Pentru prevenirea unor situaţii neplăcute pe durata călătoriei în străinătate, MAE le recomandă cetăţenilor români interesaţi să se informeze din timp cu privire la situaţia zborurilor contractate, consultând pagina web sau contactând direct operatorul de zbor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al Românei la Madrid: +34917344004, apelul fiind redirecţionat către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluat de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

MAE recomandă şi consultarea paginilor de Internet: https://www.easyjet.com/en, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

Grevă în aeroporturile din Portugalia 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Portugalia că Sindicatul Naţional al Muncitorilor din Aviaţia Civilă (SINTAC) a anunţat intrarea în grevă a personalului de asistenţă tehnică la sol angajat în structurile aeroporturilor din Lisabona, Porto, Faro şi Funchal.

Astfel, de vineri până la 28 august, inclusiv, vor fi înregistrate întârzieri în programul de zbor al companiilor aeriene. VEZI continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel