Ministrul Muncii, previziune sumbră privind sistemul de pensii

Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, susține că actualul sistem de pensii speciale este nensustenabil pe termen lung, iar în cazul în care nu se va acționa, în 2050 sistemul de pensii ar putea intra în colaps. Cât despre majorarea pensiilor, ministrul Muncii declară că Executivul nu își permite în acest moment să crească pensiile, și asta din cauza pensiilor speciale.

 

Întrebat în emisiunea "După 20 de ani”, difuzată de Pro Tv, dacă va mai exista conceptul de pensie peste 20-30 de ani, ministrul Muncii Dragoș Pâslaru a făcut o previziune sumbră.

"Pai cred ca de aia cotizam acum, ca sa mai existe. Sustenabilitatea sistemului de pensii acum e puternic afectata. Daca nu facem nimic, in 2050 sistemul de pensii e in colaps. Dar cred ca exact asta incercam sa facem, sa inversam scaderea natalitatii, sa intoarcem inapoi diaspora. N-o sa fie simplu, dar de la inceput a fost ideea asta", a spus ministrul Muncii. 

Guvernul nu are bani pentru majorarea pensiilor, dar nu se va atinge de pensiile speciale, a mai declarat ministrul Pâslaru întrebat când vor crește pensiile. 

"Când o să ne permitem sa creasca pensiile. Stiu ca suna aiurea. Inca avem o mare problema de solidaritate in societatea romaneasca, In 2010 am avut o lege cadru pentru pensii, de atunci am avut 7 categorii de pensii speciale, anul acesta mai avem in Parlament o serie. Acestea se departeaza de principiul contributiv. Prin punctul de pensie incercam sa existe o echitate intre cat ai contribuit si cat vei lua. Pensiile speciale creaza niste avantaje in plus – nu ca nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luati de la toti ceilalti. Iau dintr-un cos mare si dau unor categorii speciale niste pensii care creaza o structura privilegiata. Daca vom continua asa, pensiile nu au cum sa creasca pentru toti. Guvernul a trimis la CCR astfel de acte. Ele vin de la Parlament cu un deziderat minunat, dar nu pot indica resursa bugetara", a subliniat ministrul Muncii, precizând că nu crede "că acest Guvern isi va asuma, e sa se revina la un sistem de pensii unitar, pentru ca nu vom avea resurse daca sistemul se va imparti in pensii speciale".

Cât despre creșterea pensiilor în acest an, ministrul Muncii a afirmat că "În sensul unei cresteri considerabile, putin probabil. In sensul indexarilor uzuale, evident, nu vad de ce nu s-ar intampla".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel