Ministrul leton al Apărării acuză Ungaria de „trădare”. Replici puternice de la Budapesta: Facem poliție aeriană în țările baltice. Nu vom tolera criticile nedrepte

Miniștri Apărării din Letonia și din Ungaria au avut un schimb de replici cu privire la conflictul din Ucraina.

Miniștrii apărării ai statelor membre ale UE și NATO, Letonia și Ungaria, au avut un schimb de replici cu privire la abordarea țărilor lor față de conflictul din Ucraina, în care ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a acuzat Ungaria de „trădare”.

Ministrul maghiar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a răspuns la acuzație, amintindu-i omologului său leton că avioanele de luptă maghiare sunt cele care apără spațiul aerian baltic.

„Refuz să permit cuiva să condamne sau să amenințe Ungaria. Avem dreptul să ne reprezentăm interesul național, pacea”, a spus Szalay-Bobrovniczky. „Îi sugerez cu respect colegului meu Artis Pabriks să se uite spre cer”, a adăugat el.

„Sarcinile de poliție în spațiul aerian din Letonia, Estonia și Lituania sunt îndeplinite de Forțele Aeriene Ungare sub comanda NATO. Nu vom tolera criticile nedrepte la adresa Ungariei”, a spus ministrul de la Budapesta.

Critici dure față de țările care nu ajută militar Ucraina

Într-un interviu acordat programului în limba rusă Current Time de la Radio Europa Liberă, Pabriks a criticat aspru țările UE care au refuzat ajutorul militar Ucrainei.

„Poziția Bulgariei și a Ungariei este de neînțeles, echivalentă cu o trădare”, a spus ministrul leton.

El a subliniat că „Ucraina luptă pentru Europa, pentru democrație, pentru drepturile omului, iar dacă cineva din Europa nu înțelege acest lucru, nu merge doar împotriva intereselor Ucrainei, ci și ale Letoniei”. El a adăugat că „dacă țările în cauză, membre ale Uniunii Europene și NATO, se opun intereselor țării mele, ce altceva este decât trădare?”

Ucraina a suspendat majoritatea elementelor democrației, inclusiv interzicerea a 11 partide de opoziție. Cel mai important lider al opoziției din Ucraina a fost plasat în arest la domiciliu și o serie de instituții de presă au fost închise chiar înainte de izbucnirea războiului. Elementele ultra-naționaliste ale Ucrainei l-au plasat de atunci pe premierul maghiar Viktor Orbán pe o listă, iar președintele Volodimir Zelensky a fost acuzat că a încercat să influențeze procesul electoral pentru alegerile naționale din 3 aprilie din Ungaria.

Ungaria a susținut că nu vrea să fie implicată în războiul din Ucraina, spunând că nu este războiul Ungariei. Orbán a subliniat că sancțiunile au afectat mai mult europenii decât pe ruși și că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui abrogate până la sfârșitul anului.

Patru avioane de luptă Gripen ale Forțelor de Apărare Ungare, cu un total de 50 de soldați maghiari, vor păzi spațiul aerian baltic pentru o a treia perioadă de la 1 august până la sfârșitul lunii noiembrie, ca parte a angajamentului NATO.

Misiunea permanentă comună a statelor membre NATO, care funcționează din 2004, are dublu obiectiv de a crește sentimentul de securitate în țările din regiune — Estonia, Letonia și Lituania — și de a îmbunătăți capacitățile de cooperare ale aliaților și fortele partenere, cionform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel