Ministrul Justiției: Extrădarea cumnatului lui Mircea Geoană începe imediat ce vin documentele de la instanță

Foto: Captură video Antena 3 CNN
Foto: Captură video Antena 3 CNN

Ministrul Alina Gorghiu a spus că procedura de extrădare a lui Ionuț Mircea Costea din Turcia se va declanşa imediat ce va primi actele de la judecătorie.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, informează că procedura de extrădare a lui Ionuț Mircea Costea din Turcia se va declanşa imediat ce va primi actele de la judecătorie.

“De îndată ce ne va fi comunicată nouă, la Ministerul Justiției, încheierea tribunalului, Ministerul Justiției va formula cererea de extrădare pentru acesta. Ca atare, vă asigur de celeritate, de rapiditatea acestei proceduri, indiferent de numele persoanei condamnate. Din partea ministerului, Direcția de drept internațional şi cooperare judiciară se ocupă de transmiterea acestei cereri de extrădare autorității străine competente. (…) Imediat ce vom primi încheierea definitivă de la tribunal, vom purcede şi la acest demers”, a spus Alina Gorghiu sâmbătă la Piteşti.

Condițiile de extrădare, îndeplinite

Ministrul Justiției a precizat că Tribunalul Bucureşti a decis, recent, că se îndeplinesc condițiile pentru a se cere extrădarea lui Costea din Turcia.

“Fac precizarea (…) că pentru mine, ca ministrul al Justiției, nu există, atunci când vine vorba de fugari, nume sonore sau nume mai puțin sonore, ci există fugari, persoane condamnate care aleg să sfideze statul român. Este vorba de această dată de cazul domnului Ionuț Mircea Costea. În cazul domniei sale este vorba despre o procedură de extrădare, pentru că a fost găsit într-un stat terț, nemembru al Uniunii Europene, vorbim de Turcia”, a explicat Alina Gorghiu.

Mai multe despre cumnatul lui Mircea Geoană

Mircea Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost urmărit de Poliția Română în mai 2023, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat, unde trebuie să îşi ispăşească o pedeapsă de şase ani închisoare pentru corupție.

Conform site-ului Poliției Române, la secțiunea ‘persoane urmărite’, Mircea Ionuț Costea, în vârstă de 63 de ani, are domiciliul în Sectorul 1 al Capitalei, iar pe numele lui a fost emis un mandat de executare a pedepsei de şase ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de luare de mită în forma complicității.

În dosarul în care au fost condamnați Ionuț Costea şi fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu se face referire la atribuirea unui contract de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bucureşti - Constanța către un consorțiu de firme austriece Swietelsky - Wiebe - Takenaka. Pentru a acorda contractul, oficialii români implicați în acest caz au solicitat mită 20 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel