Ministrul german al Economiei: Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac

Ministrul german al Economiei: Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac / Foto: Pexels, de Magda Ehlers
Ministrul german al Economiei: Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac / Foto: Pexels, de Magda Ehlers

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, susține că reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac economic al Rusiei.

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un atac care urmăreşte semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei, a afirmat marţi ministrul german al Economiei şi Climei, Robert Habeck, relatează Agerpres, citând AFP.

Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră, a afirmat ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronilor din industrie.

Ministrul german al Economiei. Un atac economic, comis în mod deliberat de Vladimir Putin



Acest atac economic a fost comis în mod deliberat de Vladimir Putin, a adăugat el.

Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca, a precizat ministrul german.

Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie prin creşterea preţurilor, a avertizat Robert Habeck.

Grupul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.

Dar pentru guvernul german, este o decizie politică, menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina.

Germania dă drumul din nou la centralele pe cărbune. Green Deal-ul mai așteaptă 



Pentru a face faţă acestei scăderi a livrărilor, Berlinul a anunţat duminică o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică. O decizie incomodă pentru acest guvern de coaliţie care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.

În acest scop, reţeaua de centrale pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată pentru a putea fi activată "pe termen scurt", ceea ce, potrivit ministrului Economiei şi Energiei, Robert Habeck, se va întâmpla imediat ce legea respectivă va trece de procedura parlamentară, relatează şi EFE.

"Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze.", a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.

La începutul actualei legislaturi, guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice. Pachetul de măsuri anunţat duminică include, de asemenea, un sistem de "licitaţie" pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care, potrivit Berlinului, va contribui la reducerea consumului în acest sector puternic al ţării. De asemenea, mecanismul va compensa companiile care pun gazul la dispoziţia pieţei în situaţii de penurie.

Noi credite de la banca de stat KfW ar trebui, de asemenea, să fie rezervate pentru a asigura umplerea rezervelor de gaz ale ţării, aflate în prezent la 56%. Conform noilor reguli adoptate după izbucnirea războiului din Ucraina, depozitele germane trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel