Ministrul Dolores Delgado a refuzat să demisioneze după un scandal cu interceptări

Un ministru a refuzat să părăsească funcția după ce au apărut interceptări care i-au adus criticile colegilor.

Ministrul spaniol al Justiţiei, Dolores Delgado, membră a Partidului Socialist, a refuzat miercuri să demisioneze, în timp ce opoziţia de dreapta şi stânga radicală cer plecarea sa după apariţia unor înregistrări care arată apropierea sa de o persoană controversată, relatează AFP.

"Nu voi demisiona", a declarat ea în faţa deputaţilor. "Nici acest guvern socialist şi nici eu nu vom accepta şantajul nimănui", a adăugat ea.

Dolores Delgado este afectată de publicarea unor convorbiri dintre ea şi fostul ofiţer de poliţie José Manuel Villarejo, aflat în prezent în închisoare şi urmărit penal pentru spălare de bani.

"Faceţi enorm de mult rău justiţiei spaniole"

Într-o înregistrare audio difuzată miercuri de către o sursă media on-line şi prezentată ca datând din 2009, actuala membră a guvernului, care era atunci magistrat, spune că a văzut colegi însoţiţi de minore de 17 ani într-o excursie în Columbia. Într-o altă înregistrare, apărută marţi, ea este auzită atribuindu-i o poreclă homofobă judecătorului Fernando Grande-Marlaska, în prezent ministru de interne.

Aceste înregistrări sunt "manipulate", a declarat ea marţi, deşi a recunoscut că s-a întâlnit de trei ori cu comisarul Villarejo în 30 de ani de carieră.

"Nu înţeleg cum puteţi rămâne într-un post în care faceţi enorm de mult rău justiţiei spaniole şi enorm de mult rău ţării noastre", a declarat miercuri deputata conservatoare Maria Jesus Bonilla. "Aceste înregistrări vă fac rău, ca persoană, dar şi ca ministru", a adăugat ea.

Alți doi miniștri, forțați să demisioneze

Pablo Iglesias, liderul partidului stângii radicale Podemos, care a sprijinit moţiunea de cenzură ce l-a adus la putere pe socialistul Pedro Sanchez, la începutul lunii iunie, i-a cerut de asemenea în mod public ministrului justiţiei să demisioneze. "Este inacceptabil că în această ţară miniştrii să fie prieteni cu oameni ca Villarejo", a spus el în Camera Deputaţilor.

Înregistrările atribuite de mass-media lui José Manuel Villarejo - în care presupusa fostă amantă a fostului rege spaniol Juan Carlos îl implica pe acesta în cazuri dubioase - au provocat deja un scandal în iunie.

Cererile pentru demisia lui Dolores Delgado survin în timp ce doi miniştri ai guvernului socialist condus de Pedro Sanchez au fost deja forţaţi să demisioneze.

Familia regală, implicată în scandaluri

Ministrul Culturii, Maxim Huerta, nu a rămas decât o săptămână în funcţie, după dezvăluirea unor probleme din trecut cu fiscul, în timp ce ministrul Sănătăţii, Carmen Monton, a demisionat în urmă cu două săptămâni după dezvăluiri privind condiţiile dubioase în care şi-a obţinut masteratul.

Viaţa politică spaniolă a fost marcată în ultimii ani de numeroase cazuri de corupţie care au ajuns până în sferele cele mai înalte ale puterii, inclusiv familia regală, fapt ce a contribuit şi la afirmarea unor noi partide, precum Podemos sau Ciudadanos.

Un imens scandal de corupţie în care a fost implicată formaţiunea conservatoare Partidul Popular a condus în luna iunie la demiterea prin moţiune de cenzură a guvernului de dreapta condus de Mariano Rajoy şi la preluarea guvernării de către socialiştii premierului Pedro Sanchez, care conduce un executiv minoritar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel