Ministrul de Finanțe german, Schaeuble, vizitează o Grecie în fierbere

Wolfgang Schaeuble este noul președinte al Bundestagului
Wolfgang Schaeuble este noul președinte al Bundestagului

Pentru prima oară de la începutul crizei, ministrul de Finanțe german și unul dintre artizanii politicii de austeritate, Wolfgang Schaeuble, va vizita Grecia, țară ce se confruntă cu puternice convulsii economice și sociale, în special după o decizie recentă a parlamentului. Legislatorii greci au hotărât concedierea a sute de persoane din sectorul bugetar pentru a putea plăti Troicii o nouă tranșă din datorie.

Prin disponibilizarea celor aproximativ 4.000 de bugetari, Grecia vrea să achite o tranșă de 8,6 miliarde de euro din datoria sa către Troica formată din Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Alți 25.000 de angajați for fi ”redistribuiți” până la finele lui 2013. Aceștia vor avea opt luni la dispoziție să-și găsească de lucru în alt departament, perioadă în care statul le va da 75% din fostul salariu, scrie EuObserver.

Sectorul public al Greciei a fost mult timp criticat pentru că asigură slujbe pe viață angajaților de la stat. Anul acesta însă, Grecia a ajuns la fundul sacului și a răspuns prin concedieri masive, ducând austeritatea la cote nemaiîntâlnite pentru a-și putea respecta angajamentele față de UE și FMI.

”Vom continua să urcăm acest munte, vom ajunge în vârf, care nu e departe, și vor veni zile mai bune pentru cetățenii noștri”, a declarat premierul Antonis Samaras, citat de Reuters. ”Nu facem ceea ce unii numesc sacrificiu uman. Este un semn al îmbunătățirii sistemului nostru public și este ceea ce societatea cere”.

Grecii continuă să iasă în stradă, iar mare parte din ura lor se canalizează spre Germania. ”Vizita mea vine ca urmare a invitației premierului Samaras și pentru că noi avem încredere în Grecia, pentru că vrem să facem tot ce se poate în plan bilateral pentru a sprijini Grecia în drumul său greu”, a declarat ministrul de Finanțe, Wolfgang Scaheuble, pentru televiziunea germană ARD.

Grecia a insistat pentru o relaxare a datoriilor pe care le are față de UE și FMI, dar strigătele ei de disperare nu sunt auzite din cauza alegerilor parlamentare din Germania, care vor avea loc pe 22 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel