Ministrul de Externe al Ungariei: Este mai clar ca niciodată că Europa are nevoie de energie nucleară. Securitatea aprovizionării cu energie ține de suveranitatea țărilor

Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a pledat pentru necesitatea energiei nucleare pentru continentul european.

Odată cu cea mai gravă criză energetică care a cuprins vreodată Europa, a devenit și mai clar că energia nucleară este esențială pentru securitatea aprovizionării și pentru tranziția treptată la energie mai ecologică, regenerabilă, a declarat luni, la Praga, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó. .

Într-o declarație la cel de-al 7-lea Congres al industriei nucleare din capitala Cehiei, Szijjártó a cerut Comisiei Europene să se asigure că energia nucleară nu va fi supusă niciunei restricții, insistând că sursa de energie este primordială pentru securitatea energetică în urma conflictului din Ucraina și sancțiunilor energetice ulterioare.

„Încetinirea și obstrucționarea investițiilor nucleare dăunează suveranității țărilor europene. Una dintre cele mai importante componente ale suveranității este securitatea aprovizionării cu energie”, a spus Szijjártó.

„În Ungaria, din acest punct de vedere, energia nucleară și investițiile în Paks sunt esențiale, astfel încât acele instituții, bănci sau autorități care încetinesc sau obstrucționează construcția de noi unități ale centralei nucleare de la Paks ar încălca suveranitatea și aprovizionarea cu energie a Ungariei", a adăugat acesta.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  „Demonizarea“ biotehnologiei și energiei nucleare. Vâlcu: Ce ar fi fost dacă, după primul accident de avion, nu mai mergea lumea cu avionul? / Golban: Refuz total al științei

Europa are nevoie de energie nucleară

Ministrul ungar a acuzat Europa că se simte prea confortabil ca importator net de energie, susținând, de asemenea, că s-a concentrat prea mult pe contractele de furnizare pe termen lung și pe tendința politică a tranziției ecologice, în loc de implementarea pragmatică a unei politici energetice autosustenabile.

Szijjártó a susținut că tranziția verde a devenit o victimă a campaniei politice și că o atitudine antinucleară a fost împinsă de unii activiști de mediu ca urmare a dezastrului nuclear de la Fukushima din Japonia în 2011.

El a subliniat că acele țări care optează pentru a-și extinde producția de energie nucleară acum, într-un moment în care condițiile de piață în Europa practic au încetat, se vor descurca bine în anii următori. Szijjártó a dezvăluit că acesta este motivul pentru care Ungaria își propune să crească cât mai curând posibil capacitatea centralei sale electrice Paks.

„Energia nucleară este o modalitate sigură, ieftină și durabilă de producere a energiei”, a spus el în cadrul congresului.

„Nu este posibilă implementarea Acordului ecologic european fără energie nucleară. (…) Mediul a arătat mai clar ca niciodată că Europa are nevoie în mod clar de energie nucleară”, a adăugat el, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel