Ministrul de externe al Poloniei: Europa 'nu este pe deplin unită' fără ţările din Balcanii de Vest

România a absorbit fonduri europene în valoare totală de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentând o rată de 30%, a declarat, joi, Roxana Mânzatu, ministrul Fondurilor Europene, într-o conferinţă de presă.

'Printr-o cooperare mai strânsă cu ţările din Balcanii de Vest dorim în primul rând să întărim stabilitatea şi dezvoltarea regiunii', a declarat oficialul polonez, potrivit agenţiei de presă PAP.

'Suntem convinşi că includerea acestor ţări în principalul curent al integrării europene va fi fructuoasă pentru întreaga UE şi pentru întregul continent, în condiţiile în care aceasta va extinde teritoriul valorilor comune', a adăugat premierul polonez. La rândul său, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Poloniei, Szymon Szynkowski vel Sek, şi-a exprimat speranţa înainte de summit că participanţii vor conveni ca negocierile pentru aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord să înceapă în octombrie.

Summitul - care se desfăşoară joi şi vineri în oraşul din vestul Poloniei - constituie o şansă pentru 'transmiterea de impulsuri pozitive' ţărilor din regiune, a mai spus adjunctul ministrului de externe polonez, potrivit PAP. Liderii UE vor ajunge la summit vineri, inclusiv cancelarul federal german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, premierul francez Edouard Philippe şi preşedintele polonez Andrzej Duda.

Ei vor participa la aşa-numita reuniune 'Procesul de la Berlin', o iniţiativă lansată de Germania în 2014, menită să susţină integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în UE. Reprezentanţi ai Albaniei, Bosniei şi Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei, Kosovo, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Sloveniei, precum şi ai Poloniei, Germaniei, Austriei, Franţei, Italiei şi Marii Britanii vor participa de asemenea la summit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel