Ministrul Comunicațiilor, anunț pentru companiile IT

Scutaru Cristina / 23 iun 2017 / 15:51 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Companiile IT cu vechime, care nu fac parte din categoria Start-Up, vor beneficia de facilități fiscale de la 1 iulie 2017, chiar dacă nu realizează un produs final software. Condiția este să justifice realizarea unor venituri de 10.000 de euro/programator/an. Anunțul a fost făcut de ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu.

'La ora actuală, există facilități acordate programatorilor încă din 2004. Singurul lucru pe care îl aduce nou acest Ordin ce va intra în vigoare de la 1 iulie 2017 este că rezolvă o problemă: în decembrie 2016, guvernul tehnocrat a modificat acest Ordin prin introducerea Start-Up-urilor la aplicarea acestor facilități. Numai că, în egală măsură, s-a introdus în acest Ordin o sintagmă de tipul 'Produs final' și practic numai companiile care pot dovedi că produc și realizează un produs final software beneficiază de această scutire, ceea ce arunca în aer piața de outsourcing și companiile care produc software la comandă pentru piețele globale. Noi, ce am încercat să facem și cred că am și reușit, a fost să revenim asupra acestei exprimări de 'Produs final', să o eliminăm pentru a permite, în continuare, companiilor din România care produc software la comandă să beneficieze de această facilitate. Practic, s-a revenit asupra ariei de aplicabilitate stabilită în decembrie 2016', a menționat Jianu.

Potrivit ministrului, decizia de reintroducere a unui nou prag financiar pentru companiile care nu sunt în categoria Start-Up-urilor a fost luată 'pentru a evita oportunismul sau pentru exclude din aria de aplicabilitate companii care se declară că ar produce software, deși nu fac asta'.

[citeste si]

'Am reintrodus un nou prag financiar pentru companiile care nu sunt în categoria Start-Up-urilor pentru a evita oportunismul sau pentru exclude din aria de aplicabilitate companii care se declară că ar produce software, deși nu fac asta, și am păstrat facilitatea pentru companiile care nu au vechime mai mare de un an fiscal. Aceste companii care sunt, practic, nou înființate și încă nu au finalizat un an fiscal în întregime să poată beneficia în continuare de facilitate fără să trebuiască să aibă venituri din această activitate. Acestor companii nu li se aplică acest prag de 10.000 de euro venituri (aduse de către fiecare programator prin produsul realizat, n.r.). Vă dau și un exemplu: să presupunem că se înființează o companie în acest moment care va beneficia de această facilitate fiscală. La sfârșitul acestui an, compania respectivă nu trebuie să facă dovada că a produs 10.000 de euro/programator. Anul viitor, în 2018, la fel nu trebuie să facă această dovadă, ci abia din 2019, când trebuie să demonstreze că are veniturile respective. În cazul companiilor de profil mai vechi existente pe piață, este obligativitatea de a face această dovadă', a explicat ministrul Comunicațiilor pentru Agerpres.

Acesta a adăugat că Ordinul 'nu face altceva decât să definească ce înseamnă activitatea de creație programe pe calculator, iar facilitatea este dată prin Legea Finanțelor Publice, unde se scrie că activitatea de creație este scutită de scutită de impozit pe venit, în cazul programatorilor, iar activitatea de creație programe de calculator se definește prin Ordinul comun al celor patru miniștri (Comunicații, Educației, Muncii și Finanțelor, n.r.)'.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27