Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Ministrul Câciu anunță primele trei măsuri pe care le va lua viitorul Guvern din 2025

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

E nevoie de o reașezare fiscal-bugetară a modului în care funcționează, la acest moment, autoritățile locale. Adrian Câciu, ministrul Economiei, a anunțat cum vede aceste reforme.

Modelul după care funcționează autoritățile locale acum

Adrian Câciu spune că, legat de formula descentralizării absorbției de fonduri europene: "Începe să funcționeze (n.r., acest model) pentru că se creează un alt fel de agregat la nivel regional, la nivel local. Se răspunde mai bine nevoilor locale. De multe ori am stabilit de la centru ce are nevoie partea de vest a României".

"La nivel local (cel puțin la nivel de regiune) se identifică mai rapid nevoile locale și trebuie doar să duci resursele către autoritățile locale sau către autoritățile regionale (cum avem acum aceste agenții de dezvoltare regională) pentru a ajunge mai repede proiectele să fie depuse sau implementate. Eu sunt încrezător în această descentralizare", adaugă acesta.

3. FOTO: Ager... (bani_38100300.jpg)

Bogdan Chirieac semnalează că, totuși, unele autorități locale sunt înalt performante, în timp ce altele "nu au oameni, nu au expertiză", nu că ar fi rău-intenționate: "Fac licitația după criteriile pe care le au dânșii în județ și licitația pentru fonduri europene e un pic altfel, este foarte pretențioasă din punct de vedere birocratic", mai spune acesta.

Adrian Câciu subliniază că, totuși, modelul pe care îl propune funcționează: "Lucrurile acestea... e ca la copil. Dacă vrei să crească și îl duci la o școală, el se educă și devine mai bun. Nu-i dai niciun fel de stimul (n.r., nu o să facă asta). Și atunci trebuie să împingi lucrurile. Am dus zona asta de descentralizare - e undeva o valoare de 11 miliarde de euro împărțite pe 8 regiuni. Ăsta este primul pas. Acum vă spun unde nu ocupă încă filmul. Ducem proiectele către local. Și avem această situație, că discutăm acum, că s-au dat foarte multe proiecte către autorități locale.

Și ce constatăm? Că nu au bani de cofinanțare. Unde e concluzia? Legea finanțelor publice locale a fost construită în anul 2006. N-aveai treabă cu fondurile europene.

Era un grad mic de cost, cu serviciul... În momentul ăsta ai nevoie de o reașezare a acestei legislații fiscal-locale, pentru că ei (n.r., autoritățile locale) nu mai pot trăi doar din alocările de impozit pe venit sau cote defalcate de TVA", spune ministrul Economiei.

2. FOTO: Ager... (bani4_04731700.jpg)

Reformele anunțate

"Trebuie, după ce se așază noul guvern, mai multe reforme fiscale (se înțelege, nu pe taxare).

1. Reașezarea regimului fiscal între autoritatea centrală și autoritatea locală. În ce sens? E o lege - Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. Vedeți că vorbim, în 2024-2025, de mai multe legi din 2002.

2. Trebuie reașezată pe noile realități și Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale. Deci ar trebui ca toate partidele să stea la masă împreună cu autoritățile locale și să găsească cum așază acest nivel al veniturilor pe care autoritățile locale le au, de așa manieră încât să-și asigură o autonomie financiară.

3. Mai mult decât atât, trebuie și performanță în administrație și nu perfuzii permanente în care, indiferent cât cheltui, tu primești de la bugetul de stat...", spune Adrian Câciu.

"E nevoie de reforma administrativ-teritorială. Cine va fi de acord să treacă de la 3.200 de UAT-uri la 1.000?", întreabă Bogdan Chirieac.

"Nu neapărat din perspectiva asta trebuie gândită reforma. Trebuie gândită din perspectiva modului în care există posibilitatea ca cetățenii să aibă acces la toate serviciile publice pe care orice entitate ar trebui să le ofere orice autoritate locală", arată ministrul Economiei.

"Și mizați pe autoritățile locale să absoarbă, din 30 de miliarde, 18 miliarde în exercițiul ăsta?", se miră Bogdan Chirieac.

"Acum au la dispoziție 11 miliarde. Eu cred că prima etapă este ca aceste 11 miliarde în 2025 să fie toate contractate. Dacă sunt astea contractate, atunci mai dăm din partea de centru, ceea ce rămâne neașezat, necontractat, să se ducă în continuare în descentralizare", adaugă Adrian Câciu.

Ascultă mai multe aici:

Youtube video image

Partidul Social Democrat - PSD, CMF 11240017

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel