FAKE NEWS despre F16. Reacția ministrului Apărării

Gabriel Les
Gabriel Les

Într-o postare pe Facebook, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat care va fi soarta avioanelor recent achiziționate de România. 

Avioanele de luptă F16 din dotarea Armatei Române vor începe, din luna martie, executarea Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană (SLPA) sub comandă naţională, a anunţat ministrul Apărării Gabriel Leş.

Ministrul a precizat, într-o postare pe contul său de Facebook, că avioanele F16 vor putea executa şi misiuni internaţionale, după ce escadrila română va obţine certificarea NATO.

"Escadrila 53, care are în dotare aeronavele F16, a fost evaluata naţional pentru executarea SLPA şi, la începutul lunii martie, va începe executarea SLPA sub comandă naţională. Aeronavele F16 vor putea executa şi SLPA sub comanda NATO, după ce escadrila va parcurge şi procesul de certificare specific NATO", a scris Leş.

El a subliniat că "toate avioanele multirol F16 Fighting Falcon sunt operaţionale şi disponibile pentru executarea misiunilor", precizând că "în cadrul Escadrilei 53 nu există aeronave F16 Fighting Falcon care să fie dezmembrate pentru asigurarea pieselor de schimb".

Iată postarea integrală a ministrului:

"O știre stranie apărută astăzi referitoare la aeronavele F16 ce trebuie lămurită fără echivoc. Toate avioanele multirol F16 Fighting Falcon sunt operaționale și disponibile pentru executarea misiunilor. În cadrul Escadrilei 53 nu există aeronave F16 Fighting Falcon care să fie dezmembrate pentru asigurarea pieselor de schimb, așa cum greșit se afirmă în știre. Confuzia a apărut probabil dintr-o înțelegere greșită a unei proceduri utilizată frecvent de aviațiile din lume, procedura de schimb controlat. Mai exact, pe durata de timp în care aeronavele se află în lucrări de mentenanță planificată, acestea trec, pentru anumite intervale de timp, prevăzute de normele de exploatare, în poziția de indisponibilizare temporară pentru lucrări. Conform normelor Forțelor Aeriene Române, printr-o procedură de „schimb controlat", utilizată, așa cum spuneam, și de alte aviații militare, anumite componente ale aeronavelor astfel indisponibilizate temporar pot fi utilizate pentru menținerea în stare de disponibilitate a aeronavelor aflate la zbor, urmând ca, la finalizarea lucrărilor de mentenanță planificată, aeronavele indisponibilizate temporar să fie readuse în configurație inițială și pregătite pentru executarea misiunilor. Acesta este adevărul despre starea operațională a Escadrilei F 16", a spus ministrul apărării.

Vezi și:Întâlnirea generalilor, la Baza Mihail Kogălniceanu: Misiuni comune, poliţie aeriană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel