Ministrul Agriculturii, anunț important despre despăgubirile pentru secetă

[] []

30 sep 2016 / 13:01
Salveaza PDF Comentarii

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat vineri, la Timişoara, că agricultorii care au fost afectaţi de secetă sau de îngheţul târziu din primăvara acestui an vor primi despăgubiri din partea Guvernului ''către sfârşitul anului'', cuantumul acestora nefiind determinat în prezent, însă sunt peste 1 milion de hectare afectate la nivelul întregii ţări.

''Deocamdată acordăm un ajutor de minimis pentru reducerea preţului la energia electrică (pentru irigaţii n.red.), 30 de milioane de lei, şi către sfârşitul anului vom mai acorda o despăgubire. Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu secetă şi îngheţ târziu, mai ales pe partea de secetă. E greu de precizat acum cuantumul despăgubirilor pe persoană, trebuie să vedem cât este procentul de afectare a culturilor şi de abia după aceea vom vedea care este procentul de despăgubire (individuală, n.r.)'', a declarat Achim Irimescu presei.

Potrivit ministrului, agricultorii au făcut deja paşii necesari obţinerii sprijinului guvernamental, fiind sesizate prefecturile şi constituite comisii de evaluare a pagubelor care au constatat gradul de afectare a culturilor la faţa locului, iar în prezent datele se transmit la minister. În altă ordine de idei, Achim Irimescu a subliniat că sistemul de antigrindină este prevăzut să se dezvolte gradual la nivel de ţară, dar Ministerul a mai introdus recent o prevedere.

''Am cerut Comisiei Europene să fie de acord ca marii fermieri sau asociaţiile care doresc să-şi cumpere o astfel de instalaţie care costă circa 100.000 de euro, iar o rachetă costă cam 700-800 de euro, să le poată achiziţiona prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală cu 50%, pentru a ajuta bugetul de dezvoltare a sistemului naţional antigrindină'', a mai spus ministrul Agriculturii.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27