EXCLUSIV  Ministru, în Harghita. Întâmplare despre care nimeni nu a scris: De ce vorbești așa prost românește?

Pe fondul scandalului cu micii de la Kaufland din Odorheiu Secuiesc, am aflat o întâmplare interesantă petrecută cu mai mulți ani în urmă.

Lucian Crișan, unul dintre cei mai buni fotografi din România, ale cărui poze au făcut istorie de-a lungul vremii, a povestit pentru DC News un episod cu un ministru al Ungariei care venise în vizită în Harghita, mai precis la Corund, unul dintre centrele olăritului popular din Transilvania.

"Acum câțiva ani a fost un ministru de Externe al Ungariei în vizită la Corund, o zonă în care sunt niște olari vestiți. Vă închipuiți cum era acolo - o stradă lungă, case pe stânga și pe dreapta, fiecare având un atelier de olărie.

Ministrul a intrat în prima casă pe partea stângă, a fost servit cu o țuică, întâmpinat ca un oaspete, apoi a intrat într-un atelier de tâmplărie și se uita ce minunății făceau oamenii pe acolo. Prima casă la fel, a doua casă la fel, a treia casă la fel... Am zis că toate sunt la fel și m-am dus la mașină. În timp ce toată echipa era în mașină, de pe partea dreaptă, a ieșit din curte un tip și a zis: 'Dacă am văzut că ministrul merge doar pe partea stângă... noi ne-am pregătit toți să îl întimpinăm. Nu vreți să beți o țuică?'. Și-am intrat în curte la om. Bând țuică și stând de vorbă, mi-a spus că este român de fapt. L-am întrebat totuși de ce vorbește așa de prost românește. Și mi-a spus: 'dacă toată lumea aici vorbește ungurește, nu am ocazia să vorbesc românește' " - a zis Lucian Crișan pentru DC News.

Corund este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita, Transilvania, România. Se află în partea de vest a județului, în Depresiunea Praid. Localitatea este cunoscută ca un centru de ceramică populară.

[citeste si]

Economia localității este bazată pe activități în domeniul olăritului, fabricarea produselor ceramice, exploatarea și prelucrarea primară a lemnului, producerea obiectelor din pai și rogojină, producerea articolelor din lână și iască. Un rol important îl au însă și serviciile, comerțul cu produse artizanale, agroturismul, dar și agricultura prin cultura plantelor și creșterea animalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel