Ministru german rupe tăcerea. Interviu fulminant: Nu trebuie să ne lăsăm provocați

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a acordat, luni, un interviu publicaţiei Der Tagesspiegel, publicaţie parteneră a Euractiv.com. Este prima intervenţie publică a ministrului german de Finanţe după o lungă perioadă de tăcere. 

În plus, este prima intervenţie publică a unui înalt oficial german după interviul acordat de Donald Trump publicaţiilor Bild şi The Times, interviu în care preşedintele american vorbea despre UE ca fiind ”un vehicul pentru Germania”, o critica pe Angela Merkel pentru ”greşeala catastrofală” de a fi primit imigranţii pe teritoriul european sau îi lăuda pe britanici pentru ”inspiraţia” de a părăsi UE.

Apariția lui Trump, punct cultimant

Wolfgang Schäuble a afirmat, întrebat dacă a fost surprins de ascensiunea lui Donald Trump, că ”întotdeauna te aşteaptă o supriză după colţ”, dar subliniază că mereu a avut grijă să fie prudent atunci când a fost confruntat cu diverse ”euforii şi spaime”. Ministrul german crede că apariția lui Donald Trump este mai degrabă un punct culminant decât o apariție ieșită din comun. 

”Nu cred că avem vreun interes să le ţinem câte o predică pe zi americanilor”

Ministrul Schäuble spune că gestionează relația cu un președinte care pune sub semnul întrebării ”funcționarea comunității occidentale”, ”cu acelaşi calm şi aceeaşi fermitate cu care o face şi Angela Merkel. În paranteză fie spus, nu cred că avem vreun interes să le ţinem câte o predică pe zi americanilor”.

Trump testează apele europene

Wolfgang Schäuble subliniază, întrebat dacă Trump vrea să divizeze Europa, că nu-l cunoaște personal, dar ”nu, nu doreşte să divizeze Europa, ci doar testează apele”. El atrage atenția: ”Nu trebuie să ne lăsăm provocaţi sau să fim noi înşine sursa provocărilor”. 

Dialog cu Turcia și Rusia, esențiale

Ministrul de Finanțe german susține că direcțiile în care UE are sens sunt: digitalizarea, energia, relevanţa pe scena internaţională, stabilizarea vecinătăţilor. El subliniază că este necesar un dialog cu vecinii Turcia și Rusia. Cu Rusia spune că trebuie să avem o relație ”rezonabilă, bazată pe respect şi pe cooperare”. 

”Marea Britanie nu trebuie pedepsită pentru decizia de a părăsi Uniunea”, chiar dacă votul pentru Brexit ”nu a reprezentat cea mai deşteaptă alegere”, mai punctează ministrul. El precizează că vrea să țină Marea Britanie aproape. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel