Miniştrii de externe francez şi irakian discută despre procesele combatanţilor SI

Irakul şi Franţa discută despre instituirea unor mecanisme pentru procesele combatanţilor Statului Islamic (SI), a declarat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, joi în timpul unei vizite la Bagdad, informează DPA.

Le Drian a explicat că a discutat cu omologul său irakian Mohammed al-Hakim mijloacele de a găsi mecanisme judiciare adecvate pentru a-i judeca pe combatanţii care au luptat pentru gruparea extremistă.

Al-Hakim a spus că ţara sa a promis să-i ia înapoi pe toţi combatanţii irakieni ai SI şi familiile lor.

"Irakul nu îşi va respinge cetăţenii şi îi va judeca în mod just", a declarat al-Hakim.

El a mai spus că există combatanţi străini deţinuţi în Siria din 72 de ţări şi a cerut guvernelor statelor respective "să ia măsuri adecvate" faţă de cetăţenii lor.

Forţele Democratice Siriene (FDS) ţin în detenţie aproximativ 10.000 de combatanţi ai SI după ce au înfrânt organizaţia extremistă în Siria.

Cu toate acestea, recenta ofensivă turcă asupra nordului Siriei a crescut îngrijorările faţă de menţinerea securităţii închisorilor şi taberelor unde combatanţii şi familiile lor sunt deţinuţi.

Duminică, autorităţile kurde siriene au anunţat că 785 de străini având legătură cu SI au evadat dintr-o tabără din oraşul Ain Issa.

Franţa şi alte ţări europene au refuzat repatrierea combatanţilor Statului Islamic, a soţiilor şi văduvelor din centrele de detenţie ale FDS, care anterior au cerut un tribunal internaţional pentru a-i judeca.

Unsprezece cetăţeni francezi au fost condamnaţi la moarte în Irak în acest an, după ce au fost predaţi autorităţilor irakiene de către FDS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel