Ministerul Sănătății, primele acuzații după tragedia bebelușilor din Argeș

Ministrul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică județene să raporteze toate cazurile deosebite și să supravegheze strict situația epidemiologică. Trei bebeluși din Argeș au murit din cauza sindromului hemolitic uremic, în urma unei infecții cu cauze necunoscute. Patriciu Achiumaș Cadariu a avut, luni, o videoconferință cu directorii DSP-urilor din țară.

"Ultimul eveniment din Argeș ne-a arătat că un întreg lanț de informații nu a funcționat. Vă atrag atenția că neraportarea sau neatenția poate costa vieți care nu mai pot fi aduse înapoi. Nu este cazul de a compromite descentralizarea, dar asta nu înseamnă să ne abandonăm pacienții în locuri unde nu pot primi tratament adecvat. Avem legislație pe care trebuie să o aplicăm. Fac un apel la dumneavoastră să vă gândiți că în spital se află un membru din familie sau un apropiat și atunci poate veți avea mai multă empatie și seriozitate în supravegherea și controlul sistemului sanitar din județ", a declarat ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu în cadrul videoconferinței.

Pentru a stimula o acțiune proactivă a direcțiilor de sănătate publică, în vederea centralizării situațiilor epidemiologice și a cazurilor clinice deosebite, ministrul Sănătății a cerut ca, spitalele publice și private să înființeze propriul Registru de boli transmisibile și evenimente neașteptate și Registrul de complicații asociate îngrijirilor medicale. Acestea vor fi verificate săptămânal de către reprezentanții desemnați ai direcțiilor de sănătate publică județene.

De asemenea, ministrul Sănătății a dipus astăzi ca, în perioada 10-25.03.2016, Inspecția Sanitară de Stat să efectueze o acțiune de control în toate unitățile sanitare cu paturi publice și private.

Ministerul Sănătății va transmite până în data de 25.02.2016 planul tematic de control, metodologia, responsabilitățile și obiectivele care trebuie atinse prin controalele încrucișate.

"Mă aștept ca aceste controale să fie tratate cu maximă responsabilitate, profesionalism și perseverență astfel încât, la sfârșitul perioadei de control managerii să aplice în mod corect prevederile normelor sanitare și să înțeleagă că respectarea acestora reprezintă o condiție esențială pentru pacienții tratați în unitățile sanitare", a mai spus ministrul Sănătății.

În cadrul videoconferinței de astăzi, conducerea MS a mai solicitat direcțiilor de sănătate publică o colaborare internă mai bună între departamentele de supraveghere și control, precum și o colaborare externă mai susținută cu unitățile sanitare din județ.

De asemenea, a fost cerută informarea imediată a structurilor centrale în caz de evenimente neprevazute, dar și verificarea măsurilor care se iau de către unitățile sanitare în această perioadă în privința supravegherii și controlului infecțiilor respiratorii și gripei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel