Ministerul Justiţiei, precizări despre misiunea de evaluare MCV

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, că cea de-a de-a doua misiune de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din anul 2018, care a avut loc în perioada 25 – 25 iunie, "se înscrie în cadrul general de evaluare şi presupune o serie de reuniuni tematice cu reprezentanţii instituţiilor implicate în îndeplinirea obiectivelor MCV".

Au fost organizate şase reuniuni tematice în care s-a discutat despre modificerea codurilor penale, despre legile justiţiei, despre Strategia Naţională Anticorupţie, dar şi despre recomandările din MCV.

Potrivit Ministerului Justiţiei, cea de-a de-a doua misiune de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din anul 2018, derulată în perioada 25 – 27 iunie, "se înscrie în cadrul general de evaluare şi presupune o serie de reuniuni tematice cu reprezentanţii instituţiilor implicate în îndeplinirea obiectivelor MCV".

Delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV a fost condusă de Julien Mousnier, Şeful Unităţii Cetăţeni şi Securitate din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene.

Au existat şase întruniri tematice catre au avut loc la sediul Ministerului Justiţiei

Prima întrunire a avut loc în intervalul orar 09.45-11.00 şi au fost discutate recomandările 3 şi 4 din Raportul MCV, tematica fiind "Codul penal şi Codul de procedură penală".

"Accentul a fost plasat pe demersurile de modificare a acestor reglementări şi pe procesul legislativ în ansamblul său, fiind subliniate atât aspecte privind transparenţa şi consultările ce au avut loc, cât şi principalele consecinţe ale modificărilor discutate asupra activităţii organelor judiciare", anun/ţă Moinisterul Justiţiei.

În intervalul orar 11.20-12.45 s-a discutat despre recomandarea 1 din Raportul MCV, tematica fiind "un sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt!".

"În acest context, conducerea Ministerului Justiţiei a prezentat stadiul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces. Ministrul Justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse. Totodată, membrii CSM ce au prezenţi la reuniune şi-au exprimat opiniile cu privire la criteriile de selecţie a procurorilor pe baza unor criterii clare şi transparente. De asemenea, domnul Eugen Nicolicea a prezentat succint stadiul îndeplinirii recomandărilor ce revin Parlamentului României", mai anunţă Ministerul Justiţiei.

La întâlnirea care a avut loc în intervalul 14.30-15.15 au fost discutate recomandările 3 şi 6 din Raportul MCV, tematica fiind "Codul civil şi Codul de procedură civilă", precum şi "Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020".

"Cu privire la Codul de procedură civilă, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a precizat faptul că au fost identificate soluţii pentru instanţele unde nu existau spaţii pentru camerele de consiliu. Măsurile propuse au fost formulate cu respectarea obiectivului asumat de a se asigura un impact rezonabil în ceea ce priveşte mobilizarea resurselor necesare. De asemenea, s-au purtat discuţii cu privire la modificările Codului de procedură civilă propuse de către Consiliul Superior al Magistraturii. În ceea ce priveşte recomandarea 6, a fost prezentată activitatea Consiliul de Management Strategic (COMS), a Comisiei de Monitorizare, precum şi a Grupului tehnic de lucru al COMS. De asemenea, ministrul Justiţiei a pus în discuţie posibilitatea ca, în momentul ridicării MCV, rolul Consiliului de Management Strategic să fie întărit cu atribuţii de observare şi monitorizare a evoluţiilor din sistemul judiciar", se mai arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.

De asemenea, în cadrul altei întruniri s-a discutat despre recomandarea 11 din Raportul MCV. Astfel, discuţiile s-au axat pe progresele înregistrate în cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016-2020.

Potrivit Ministerului Justiţiei, a fost punctat faptul că, pe baza contribuţiilor transmise de către autorităţile şi instituţiile publice, a fost elaborat şi publicat Raportul privind stadiul implementării SNA 2016-2020 în anul 2017.

"De asemenea, s-a precizat faptul că, în cadrul celei de-a patra serii de reuniuni ale platformelor de cooperare prevăzute în SNA, au avut loc o serie de întâlniri, respectiv: cu reprezentanţii platformei de cooperare a administraţiei publice centrale, în cadrul căreia au fost adoptate rapoartele de evaluare privind Ministerul Afacerilor Externe şi Secretariatul General al Guvernului; cu reprezentanţii platformei de cooperare a autorităţilor independente şi instituţiilor anticorupţie, ocazie cu care au fost adoptate rapoartele de evaluare privind Consiliul Naţional de Soluţionarea a Contestaţiilor şi Agenţia Naţională de Integritate; cu reprezentanţii platformei de cooperare a mediului de afaceri", se mai arată în document.

Totodată, s-a discutat despre proiectul derulat de către Camera Americană de Comerţ din România (AMCHAM) împreună cu Ministerul Justiţiei privind consolidarea integrităţii în întreprinderile publice. Iniţiativa a aparţinut AMCHAM, care a propus diseminarea către întreprinderile publice a instrumentelor de integritate dezvoltate atât de AMCHAM, cât şi de Ministerul Justiţiei.

Evoluţii la nivel metodologic

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a menţionat faptul că sunt înregistrate evoluţii la nivel metodologic, SNA vizând dezvoltarea unui cadru juridic uniform pentru evaluarea riscurilor de corupţie la nivel central şi pentru evaluarea ex post a incidentelor de integritate.

Într-o altă întrevedere s-a discutat despre recomandarea 5 din Raportul MCV, respectiv aspecte vizând executarea hotărârilor judecătoreşti şi a aplicării de către administraţia publică a hotărârilor pronunţate de instanţele judecătoreşti, inclusiv cu privire la instituirea unui mecanism pentru furnizarea unor statistici fiabile care să permită monitorizarea pe viitor. Cu privire la sistemul ECRIS, a fost identificată o soluţie tehnică, iar în prezent se află în derulare o analiză de business privind adăugarea unor noi funcţionalităţi in aplicaţia ECRIS.

La ultima întrevedere a participat delegaţia Ministerului Justiţiei, fiind astfel finalizate reuniunile organizate la sediul Ministerului Justiţiei din cadrul acestei misiuni de evaluare.

"Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiţiei, a precizat faptul că, în ultimii ani, autorităţile române şi-au demonstrat angajamentul pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, în cadrul unui proces amplu de reformă care era necesar şi ale cărui rezultate au fost constatate şi de către Comisia Europeană. De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat faptul că obiectivul Ministerului Justiţiei şi al Programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", se mai arată în comunicat.

În cadrul întâlnirii, au fost clarificate o serie de aspecte pe care delegaţia Comisiei Europene le-a pus în discuţie cu privire la recomandările 1 şi 3.

La cele şase reuniuni au participat reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală Anticorupţie, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice, Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel