Ministerul Justiției, lege nouă privind executorii judecătorești

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, marţi, un proiect de lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de executor judecătoresc.

Potrivit expunerii de motive, proiectul este parte a obiectivului strategic privind optimizarea cadrului legislativ şi instituţional pentru organizarea şi exercitarea profesiilor juridice organizate în mod autonom. 'Proiectul de lege supus spre aprobare, care cuprinde norme juridice privind organizarea profesiei de executor judecătoresc, se înscrie în demersul asumat de Ministerul Justiţiei, mai amplu, de modernizare a statutului profesiilor juridice şi conexe sistemului judiciar, urmărind consolidarea statutului acestora, creşterea profesionalismului tuturor categoriilor de personal afectate profesiilor juridice conexe, precum şi întărirea formelor de răspundere în cadrul fiecărei profesii', se arată în expunerea de motive.

Lege elaborată la propunerea specialiștilor

Conform aceleiaşi surse, proiectul de act normativ a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti şi a soluţiilor legislative propuse la nivelul Ministerului Justiţiei, în urma constatării unor disfuncţionalităţi în gestionarea activităţii desfăşurate de executorii judecătoreşti, care în prezent este reglementată de Legea 188/2000. Printre cele mai importante aspecte care urmează să fie reglementate şi reformate prin noul proiect de lege se numără prevederile referitoare la competenţa executorilor judecătoreşti (o reglementare mai riguroasă a competenţei materiale şi teritoriale, o delimitare mai clară a actelor ce pot fi îndeplinite şi a conflictelor de competenţă), dar şi dispoziţiile referitoare la dobândirea calităţii de executor judecătoresc. 'A fost eliminată condiţia cetăţeniei române pentru accesul în profesie, potrivit proiectului urmând a putea deveni executor judecătoresc orice cetăţean român, cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, cetăţean al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau cetăţean al Confederaţiei Elveţiene, cu domiciliul sau reşedinţa în România. (...) Proiectul modifică substanţial dispoziţiile actuale referitoare la stagiul de pregătire teoretică şi practică al executorilor judecătoreşti stagiari, acesta urmând a cuprinde şase luni de pregătire teoretică (...) şi un an şi şase luni de pregătire practică în cadrul biroului executorului judecătoresc coordonator desemnat', se menţionează în expunerea de motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0