Ministerul Educației schimbă regulile de înscriere la clasa pregătitoare

clasa pregătitoare dc
clasa pregătitoare dc

Ministerul Educației schimbă regulile de înscriere la clasa pregătitoare, revenindu-se la vechea metodologie de înscriere la școală, existentă până la modificările aduse anul trecut.

Se va renunța la cele patru etape de înscriere, la criteriile de departajare conform cărora au prioritate la înscriere copii orfani, din familii monoparentale sau care au un certificat medical de încadrare în grad de handicap. Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, a declarat pentru Hotnews, că, ”Consiliul de Administrație al fiecărei școli va stabili propriul regulament pe care îl va afișa, așa cum era înainte.”

Singurele criterii care rămân în vigoare sunt:

- au prioritate copiii care sunt în circumscripția școlii

- existența unui frate/ a unei surori a copilului înmatriculat în școală

- în funcție de decizia Consiliului de Administrație, poate rămâne în unele școli și prioritatea la înscriere a copiilor care au cadre didactice.

Daniel Funeriu a declarat, pentru aceeași sursă, că se va crea haos din cauza USL, iar șpaga și clientelismul vor reveni pe ordinea de zi. ”În locul unui sistem predictibil, se reinstituie haosul atât de drag USL-ului: se va reveni la șpagă, arbitrar și clientelism,” spune fostul ministru al sănătății.

Potrivit lui Stelian Fedorca, "va exista o singură etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, dosarele se depun în perioada martie - mai, după care Consiliile de Administrație ale școlilor vor analiza cererile de înscriere.

Modificările vor fi adoptate în luna martie, când încep înscrierile în clasa pregătitoare, iar, de la anul, copiii care împlinesc 6 ani până la începerea anului școlar vor putea fi înscrisi doar la clasa pregătitoare, nu direct în clasa I, așa cum prevede de altfel și metodologia în vigoare. Totodată, copiii care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, vor putea fi înscriși la clasa pregătitoare numai dacă for obține aviz pozitiv după o evaluare psihomatică.

Potrivit secretarului de stat, clasa pregătitoare rămâne în învățământul primar, dar locația poate să difere în funcție de spațiu, a precizat Stelian Fedorca. Conform oficialului, decizia va fi luată la nivel local. Modificările operate şi metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare vor fi publicate în ianuarie.

Stelian Fedorca a spus că Ministerul a luat această decizie deoarece anul trecut s-a produs agitaţie în rândul copiilor şi părinţilor, adăugând că nu ştie de ce s-a produs acea modificare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel