Ministerul Educației, criticat de CJ al Elevilor Constanța: Dreptul la educație, un privilegiu

Guvernul nu a venit cu o soluție fezabilă și sustenabilă pentru a ajuta elevii români să ia parte la acea școală de acasă
Guvernul nu a venit cu o soluție fezabilă și sustenabilă pentru a ajuta elevii români să ia parte la acea școală de acasă

Consiliul Județean al Elevilor Constanța, structura de reprezentare a tuturor beneficiarilor primari ai educației din județ, își exprimă profunda dezamăgire cu privire la prevederile Ordinului de ministru 4135/2020, prin intermediul căruia este reglementată obligativitatea participării elevilor la cursurile din mediul online pe perioada stării de urgență.

"În cursul zilei de ieri, (miercuri, n.r.), ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a emis un ordin care reglementează desfășurarea orelor online, la care prezența este obligatorie. Reprezentanții beneficiarilor primari ai educației din România consideră că această prevedere este profund discriminatorie, întrucât condiționează accesul la educație în funcție de starea financiară a fiecărei familii. La momentul actual, Guvernul nu a propus niciun program social care să le asigure elevilor continuitatea actului instructiv-educativ de acasă, în ciuda propunerilor pe care Consiliul Național al Elevilor le-a formulat în această perioadă. În țara în care există sute de mii de copii neșcolarizați din cauza deprivării materiale, Ministerul Educației și Cercetării decide că este oportun ca toți elevii, indiferent că dispun de dispozitive tehnologice sau nu, să fie obligați să ia parte la sesiunile educaționale din spațiul virtual", se arată într-un comunicat primit la redacție.

 

Cum facem educația accesibilă pentru toți elevii din România?

 „Este regretabil faptul că o astfel de măsură a fost adoptată de către Ministerul Educației și Cercetării, în condițiile în care peste o treime dintre copiii români sunt afectați de sărăcie și excluziune socială. Elevii nu pot fi obligați să participe la orele online, atâta timp cât statul nu le oferă tuturor șanse egale la educație. Până în acest moment, Guvernul nu a venit cu o soluție fezabilă și sustenabilă pentru a ajuta elevii români să  ia parte la acea școală de acasă de care se tot vorbește. Orice elev are dreptul constituțional la un sistem de învățământ de calitate, dar, în acest context, putem considera că educația este mai mult un privilegiu, iar decidenții au datoria morală să ne răspundă la o simplă întrebare: cum facem educația accesibilă pentru toți elevii din România?”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

 Astfel, reprezentanții elevilor din Constanța îndeamnă cetățenii să semneze petiția inițiată de Consiliul Național al Elevilor, intitulată „USER sau LOSER?”, prin care solicităm Guvernului României adoptarea unor măsuri coerente pentru toți elevii țării: https://bit.ly/3cGpQmn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel