Miniștrii de externe din UE, întâlnire după victoria lui Trump

Miniștrii afacerilor externe ai țărilor membre ale UE dezbat duminică seara, la Bruxelles, pe marginea unei abordări comune față de viitoarea Administrația Trump din SUA, însă fără britanicul Boris Johnson și francezul Jean-Marc Ayrault. Aceștia nu au onorat invitația, pentru 'a nu dramatiza situația', informează AFP, potrivit Agerpres.

Reuniunea extraordinară, sub forma unui 'dineu informal' organizat cu o zi înainte de obișnuita reuniune lunară a celor 28, a fost convocată miercuri de șefa diplomației UE, Federica Mogherini, în condițiile în care victoria surprinzătoare a candidatului populist la Casa Albă suscită îngrijorare în Europa.

Însă nu toată lumea a considerat această reuniune ca fiind importantă. Boris Johnson 'nu vede utilitatea unei reuniuni suplimentare', a explicat Foreign Office, subliniind că miniștrii ar putea aborda luni 'într-un format normal o serie de subiecte', inclusiv noua situație din SUA.

Citește și: UE este "extrem de îngrijorată"

'Să încetăm să mai vorbim despre dezastru (în legătură cu victoria lui Trump). Nu este aceasta o ocazie pentru Europa de a se mobiliza din nou?', a declarat, la rândul său, ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault la postul de radio Europe 1. 'Este necesar ca europenii să-și consolideze capacitatea de autonomie strategică în materie de apărare și să aibă o politică industrială', a adăugat el.

Ministerul de Externe francez a justificat absența lui Ayrault la acest dineu printr-o 'întrevedere foarte importantă' prevăzută pentru luni, la Paris, cu viitorul secretar general al ONU, Antonio Guterres.

Ayrault și Johnson vor fi înlocuiți la această reuniune de către ambasadorii lor pe lângă UE.

Mogherini ar urma să facă primele declarații la finalul reuniunii, puțin după orele locale 21:00 (20 GMT).

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel