Miniștrii de externe ai UE au discutat despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Miniștrii europeni ai afacerilor externe au pregătit vineri terenul pentru o întărire a sancțiunilor împotriva Rusiei, în contextul escaladării militare din Ucraina, unde situația riscă "să scape de sub control", conform șefului diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier.

 
 

"Există un consens că este necesar un răspuns mai ferm", a declarat o sursă diplomatică europeană, la finalul primei zile a reuniunii ministeriale informale de la Milano, scrie Agerpres.

"Șefii de stat și de guvern vor trebui să decidă" în cadrul summitului de la Bruxelles de sâmbătă, dar "ideea este probabil ca ei să ceară Comisiei Europene și serviciului diplomatic al UE să pregătească noi sancțiuni", a adăugat această sursă.

Miniștrii au discutat inclusiv despre măsuri care să vizeze economia rusă, așa-numită "fază a 3-a", și despre adăugarea oligarhilor pe lista personalităților ruse și ucrainene vizate de sancțiunile țintite.

Potrivit eurodeputatului conservator Elmar Brok, care a asistat la discuții, UE ar putea decide să vizeze "întreg sectorul financiar (...) pentru ca economia rusă să reușească mai greu să se refinanțeze".

"Atmosfera e sumbră", pentru că miniștrii "văd că negocierile nu au succes" și că președintele rus, Vladimir Putin, "se folosește de acest lucru pentru a câștiga timp", a explicat Elmar Brok, reales recent în funcția de președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

La sosirea sa la reuniune, Frank-Walter Steinmeier a dramatizat miza pentru UE, în contextul agravării situației provocate de trimiterea de trupe regulate ruse în Ucraina.

"Trebuie știut că situația, care era deja periculoasă în estul Ucrainei, a atins o nouă dimensiune. Violările frontierei pe care le observăm ne fac să ne temem ca situația să nu scape de sub control", a spus el.

"De aceea trebuie să-i punem capăt, dacă vrem să împiedicăm o confruntare imediată între forțele ruse și ucrainene", a adăugat ministrul german.

UE "nu poate să nu reacționeze la escaladare", a declarat la rândul său ministrul danez de externe, Martin Lidegaard. Dar "numai sancțiunile nu sunt suficiente", pentru că Vladimir Putin "este gata să-și sacrifice populația", a spus suedezul Carl Bildt.

În condițiile în care NATO a organizat vineri dimineață o reuniune de urgență privind situația din Ucraina la Bruxelles, UE trebuie să aducă Kievului "toată susținerea posibilă, materială și financiară", inclusiv furnizarea de "material militar", a cerut ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius.

Din punctul de vedere al lui Carl Bildt, "această problemă va trebui pusă la summitul NATO" de la 4 și 5 septembrie, UE trebuind, în ceea ce o privește, să se limiteze la o susținere "financiară, umanitară și politică".

"Trebuie să recunoaștem că până acum, sancțiunile au fost mai degrabă un eșec", a afirmat ministrul de externe belgian Didier Reynders, al cărui punct de vedere reprezintă o dovadă a divergențelor care persistă în UE, comentează AFP.

Moscova a anticipat deja posibile noi sancțiuni europene, evocând din nou vineri riscul unei întreruperi a alimentării cu gaze a UE în apropierea iernii.

"Pe termen lung trebuie să luăm măsuri pentru a ne reduce dependența energetică față de Rusia", a spus despre acest lucru șeful diplomației daneze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel