Millennium Building: Cathedral Plaza poate reintra în legalitate

Millennium Building Development susţine că ultima decizie a Curţii de Apel Ploieşti nu este o dispoziţie finală de demolare a Cathedral Plaza, care încă poate reintra în legalitate, arătând că Arhiepiscopia Romano-Catolică a interpretat hotărârea din 11 septembrie şi i-a deturnat sensul.

"Cathedral Plaza poate reintra în legalitate. Arhiepiscopul Ioan Robu deturnează sensul hotărârilor din justiţie şi manipulează opinia publică. Interpretarea ultimei decizii a Curţii de Apel Ploieşti, înainte de a se prezenta motivarea judecătorilor, în sensul celui ales de arhiepiscopul Ioan Robu ca fiind o dispoziţie finală de demolare a Cathedral Plaza, face parte din efortul necugetat al arhiepiscopului de a pune presiune pe autorităţile statului şi pe justiţie pentru atingerea unui scop ilicit: demolarea imediată a unei clădiri aflată în procedură legală de regularizare", arată vineri, într-un comunicat de presă, Millennium Building Development, proprietarul clădirii.

Conform sursei citate, arhiepiscopul Ioan Robu ignoră "în mod intenţionat faptul că Tribunalul Dâmboviţa este chemat să explice în continuare obligaţiile ce revin Primăriei Bucureşti potrivit sentinţei nr. 2520 din 2012, ce stabilea, fără citarea şi informarea Millennium, obligaţia primarului general de a iniţia procedurile legale pentru eventuala demolare a Cathedral Plaza".

Prin decizia Tribunalului Dâmboviţa s-a arătat că primarul general "nu are atribuţii legale pentru dispunerea directă a unei decizii de desfiinţare a construcţiei, ci îi conferă atribuţiile privind demararea procedurilor legale, la finalul cărora se decide emiterea autorizaţiei de demolare, fiind posibilă în egală măsură şi intrarea în legalitate în sensul prevederilor art. 59 alin. 2 şi 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991", a precizat Millennium Building Development.

Citește și: Proprietarul Cathedral Plaza, plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu

"Aşadar, Curtea de Apel Ploieşti, fără citarea Millennium, prin decizia nr. 508/11.09.2015 pare a fi pronunţat o soluţie prin care revocă măsura dispusă de chiar judecătorul sentinţei 2520/2012 din dosarul nr. 2183/120/2012, până la clarificarea dispozitivului soluţiei sale", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Millennium Building Development solicită arhiepiscopului Ioan Robu "să înceteze a mai deturna sensul măsurilor dispuse de justiţie şi mai ales să permită judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti investiţi în prezent cu cererea Millennium de regularizare a situaţiei administrative a clădirii, ce face obiectul dosarului nr. 8563/3/2014, să finalizeze investigaţia judiciară şi să decidă dacă reautorizarea Cathedral Plaza este posibilă".

Pe de altă parte, conform sursei citate, Primăria Bucureşti refuză în continuare să soluţioneze cererea administrativă a Cathedral Plaza de verificare a siguranţei construcţiei şi legalităţii procedurilor de construire.

"Conivenţa în timp dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCB este evidentă", arată reprezentanţii Millennium Building Development, care precizează că încercarea arhiepiscopului Ioan Robu de a valorifica "situaţia dificilă în care se află primarul Sorin Oprescu şi acuzele că Millennium Building Development ar fi beneficiarul direct al atitudinii PMB cu privire la încercările pentru clarificare a obligaţiilor puse în sarcina autorităţii administrative prin sentinţa 2520/2012, este poate cea mai ipocrită şi grosolană strategie la care a recurs această faţă bisericească de-a lungul conflictului de vecinătate".

Totodată, aceştia susţin că Primăria Capitalei a abordat încă din 2006 "o poziţie părtinitoare" faţă de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti în procesele derulate în justiţie.

Primăria Capitalei - tăcere abuzivă și nejustificată în cazul Cathedral Plaza

"Că a fost vorba despre procedurile ce vizau verificarea legalităţii autorizaţiei de construcţie, despre cele în care se contesta legalitatea contractelor de concesiune pentru suprafaţa de circa 150 metri pătraţi de teren ce aparţine municipalităţii ocupată de clădirea Cathedral Plaza, inclusiv procedura absurdă de anulare a titlurilor de proprietate privitoare la drepturile autorilor noştri, persoane fizice cărora li s-a recunoscut dreptul istoric de proprietate pe acele terenuri în procedura Legii 18/1991, PMB a avut în permanenţă şi continuă să aiba rolul de «intervenient» de partea ARCB. Chiar şi tăcerea abuzivă şi nejustificată a PMB în soluţionarea cererii noastre de regularizare a situaţiei clădirii Cathedral Plaza sugerează în realitate o strategie comună a PMB şi ARCB în defavoarea Millennium Building Development, pentru împiedicarea reautorizării", se mai arată în comunicat.

În 11 septembrie, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti prin care se solicita anularea sentinţei civile din 15 aprilie 2015. În rejudecare, instanţa a respins cererea de suspendare a executării silite privind desfiinţarea Cathedral Plaza, arăta ARCB, care preciza că hotărârea este definitivă, nefiind supusă recursului.

"Anulează în tot sentinţa apelată, reţine procesul spre rejudecare şi, evocând fondul, respinge cererea de suspendare executare silită ca neîntemeiată. Definitivă", potrivit deciziei Curţii de Apel Ploieşti.

În 15 aprilie, Tribunalul Dâmboviţa suspendase temporar executarea hotărârii din 2012 prin care aceeaşi instanţă dispusese obligarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să emită decizia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza.

"Deşi primarul general Sorin Oprescu, încă în funcţie, este obligat să emită decizie de desfiinţare a molohului care afectează Catedrala Sf. Iosif, acesta cheltuie sume imense din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru a comanda expertize inutile, care să îi justifice atitudinea de a nu demola o clădire ilegala, aducând un grav prejudiciu bucureştenilor şi ordinii de drept, dar un mare câştig deţinătorului clădirii", au afirmat reprezentanţii ARCB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel