Milioane de oameni așteaptă la coadă pentru testele Covid în condiții de căldură extremă

Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels

Metropola chineză Chongqing a desfășurat teste Covid în masă în zona sa centrală, pe fondul unui val de căldură record, lăsând milioane de locuitori stând la soare ore în șir, în timp ce se confruntă cu temperaturi extreme și penurie de energie.

Măsurile stricte zero-Covid adoptate de mega-orașul Chongqing pentru a limita un focar în curs de dezvoltare sunt cea mai recentă dificultate pentru locuitorii care trec deja de un val de căldură paralizant, de o secetă severă și de incendii de pădure.

Chongqing a raportat miercuri 40 de infecții cu Covid-19, ridicând totalul la 146 de cazuri de la jumătatea lunii august. Autoritățile au ordonat ca peste 10 milioane de oameni din cartierele urbane centrale ale orașului să se supună testelor obligatorii Covid miercuri, când cea mai ridicată temperatură din Chongqing a depășit 40 de grade Celsius.

Peste 3.800 de locuri de testare temporare au fost amenajate în districtele centrale. Fotografiile de pe rețelele sociale chineze arată că rezidenții formează rânduri lungi la site-uri, unii leșinând la căldură intensă.

Un videoclip difuzat pe scară largă arată o stradă plină de sute de oameni care, aparent, așteaptă la coadă pentru testele Covid, majoritatea purtând măști de față. În fundal, pene de fum de la incendiile de pădure se ridică deasupra orizontului portocaliu pal, potrivit CNN.

”Sunt 43 de grade, oamenii din Chongqing sunt deja întinși la limită”, a spus un rezident pe Weibo, platforma similară Twitter a Chinei.

Pentru a se asigura că locuitorii din raioanele centrale respectă mandatul de testare, autoritățile au transformat codurile de sănătate de pe telefoanele mobile ale tuturor în portocaliu. Codurile vor deveni verzi numai după ce vor finaliza testele Covid.

Un cod verde este o condiție prealabilă pentru viața de zi cu zi în China, unde libertatea de mișcare este dictată de un sistem de coduri de culori impus de guvern pentru a controla răspândirea virusului.

Rezidenții care nu au fost testați nu vor avea voie să participe la adunări, întâlniri sau activități de afaceri și nici nu pot intra în spații publice aglomerate, închise, potrivit autorităților.

Zeng Meng, 42 de ani, rezident din Chongqing, a declarat că un mesaj din aplicația sa de cod de sănătate i-a spus să facă un test Covid miercuri în jurul miezului nopții.

”Forțarea a peste 10 milioane de oameni să facă teste Covid la temperaturi atât de ridicate este deplorabil”, a spus el. ”Acest lucru nu este nici științific, nici rezonabil, nici legal”.

Zeng a spus că  el a refuzat să se supună testării, însă joi i s-a interzis să intre într-un supermarket din cauza unui cod portocaliu în aplicația sa de sănătate.”Măsurile excesive anti-Covid ne-au provocat mari neplăceri. Mulți dintre prietenii mei le detestă să fie forțați să facă teste Covid”, a spus el.

Incendii puternice și întreruperi de curent

Testarea a avut loc în timp ce mii de persoane de intervenție se luptau pentru a opri incendiile care se răspândesc rapid, care au măturat pădurile și munții din jurul orașului în ultimele zile. Flăcările sunt vizibile noaptea din zone din centrul orașului.

Pe rețelele de socializare, locuitorii din centrul orașului Chongqing s-au plâns că au miros de fum în apartamentele lor, în timp ce alții au postat imagini cu jarul aprins de la incendii care ajungeau la balcoanele lor.

Începând cu 18 august, au izbucnit incendii în mai multe raioane periferice, au declarat autoritățile locale. Municipalitatea găzduiește peste 32 de milioane de oameni.

Incendiile de vegetație sunt un alt efect secundar al unui val de căldură paralizant -- cel mai grav din China din 1961 -- care a măturat părțile de sud-vest, centrul și estul țării în ultimele săptămâni, cu temperaturi depășind 40 de grade Celsius în peste 100 de orașe.

Valul de căldură din China a adus, de asemenea, o cerere în creștere pentru aer condiționat și reduceri ale capacității hidroenergetice din cauza secetelor care au lovit râul Yangtze, critic din punct de vedere comercial al țării, și căile navigabile conectate.

În această săptămână, provincia Sichuan, vecină Chongqing, a extins întreruperile temporare de curent la fabricile din 19 din cele 21 de orașe din regiune. 

Întreruperile de curent se vor desfășura cel puțin până joi, într-o mișcare potrivit căreia guvernul local va asigura sursele rezidențiale de energie. Săptămâna trecută, capitala provinciei, Chengdu, a început să reducă luminile în stațiile de metrou pentru a economisi energie electrică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel