Poluează cât Franța, Egipt sau Argentina. Miliardarii emit mai multe gaze de seră decât un om de rând (Studiu)

Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

Miliardarii și milionarii lumii emit mai multe gaze de seră decât reprezentanții claselor mijlocii și joasă. 

Un miliardar emite de un milion de ori mai multe gaze cu efect de seră decât o persoană obișnuită, a constatat un studiu. Raportul publicat luni de organizația de caritate Oxfam și preluat de CNN și-a bazat concluziile pe o analiză detaliată a investițiilor a 125 dintre cei mai bogați miliardari din lume. S-a constatat că, spre deosebire de oamenii obișnuiți, investițiile celor mai bogați indivizi reprezintă până la 70% din emisiile lor.

Potrivit raportului, investițiile acestor miliardari produc o medie anuală de 3 milioane de tone metrice de dioxid de carbon (CO2) per persoană, ceea ce este de un milion de ori mai mult decât media de 2,76 tone de CO2 pentru cei care trăiesc în restul de 90% a populției generale.

Evită responsabilitatea emisiilor lor

Nafkote Dabi, lider în domeniul schimbărilor climatice la Oxfam, a declarat că emisiile provenite din stilul de viață al miliardarilor, avioanele private și iahturile exclusiviste, sunt deja de mii de ori mai mari decât cele ale unei persoane obișnuite. Dar privind emisiile din investițiile lor, emisiile lor de carbon sunt de peste un milion de ori mai mari.

„Acești câțiva miliardari împreună au „emisii din investiții” care egalează amprentele de carbon ale unor țări întregi precum Franța, Egiptul sau Argentina. Responsabilitatea majoră în creștere a oamenilor bogați pentru emisiile generale este rareori discutată sau luată în considerare în elaborarea politicilor climatice. Acest lucru trebuie să se schimbe. Acești investitori miliardari aflați în vârful piramidei corporative au o responsabilitate uriașă pentru a determina căderea climei. Au scăpat de responsabilitate prea mult timp”, a spus Dabi.

Studiul a mai descoperit că miliardarii au avut în medie 14% din investițiile lor în industrii poluante, cum ar fi energia și materiale precum cimentul. Doar un miliardar din eșantion a avut investiții într-o companie de energie regenerabilă.

„Avem nevoie de COP27 pentru a expune și a schimba rolul pe care marile corporații și investitorii lor bogați îl joacă pentru a profita de pe urma poluării care conduce climatul global”, a mai spus Dabi. 

Imaginile momentului din Sharm El-Sheikh cu președintele Klaus Iohannis la COP27

”Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 7-8 noiembrie 2022, la Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), care va avea loc în contextul celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

Președintele Klaus Iohannis sprijină efortul global de combatere a cauzelor și a efectelor schimbărilor climatice, perspectivă care va fi subliniată și în dezbaterile prilejuite de acest eveniment care se desfășoară la cel mai înalt nivel, în prezența a peste 100 de șefi de stat și de guvern. Totodată, la COP27 sunt așteptați numeroși reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai societății civile, mediului academic și de afaceri”. Citește continuarea și vezi imaginile AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel