Mike Pompeo: SUA sunt "îngrijorate" să vadă că evreii germani sunt descurajaţi să poarte kippah

SUA sunt "îngrijorate" să vadă că evreii germani sunt descurajaţi să poarte kippah, într-un context de ascensiune a antisemitismului, a declarat vineri secretarul de stat american Mike Pompeo, în timpul unei conferinţe de presă la Berlin, informează AFP.

Comisarul guvernului german pentru contracararea antisemitismului, Felix Klein, i-a "sfătuit" la 25 mai pe evreii din Germania să nu poarte kippah "peste tot şi tot timpul" în Germania, din cauza ascensiunii antisemitismului.

"Suntem îngrijoraţi să-i vedem pe evrei descurajaţi să poarte kippah în public din raţiuni de securitate", a reacţionat Pompeo. "Niciunul dintre noi nu ar trebui să se plece în faţa prejudecăţilor", a adăugat Pompeo, care a început în Germania mini-turneul său în Europa.

Atenţionarea lui Klein a suscitat numeroase reacţii, inclusiv din partea preşedintelui Israelului, Reuven Rivlin, care s-a declarat şocat de această luare de poziţie.

În cele din urmă, guvernul german a îndemnat populaţia să poarte kippah în faţa recrudescenţei antisemitismului şi în solidaritate cu evreii de Ziua al-Quds, sâmbătă, eveniment anual împotriva controlului asupra Ierusalimului.

La rândul său, cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, a propus "o kippah de decupat" de pe prima pagină a ediţiei sale de luni, pentru combaterea antisemitismului.

În pofida deceniilor de căinţă pentru Holocaust, Germania nu face excepţie în Europa, unde atacurile împotriva evreilor au devenit tot mai numeroase.

Numărul infracţiunilor cu caracter antisemit a crescut cu circa 20% în Germania anul trecut, potrivit Ministerului de Interne german.

Mike Pompeo urmează să se întâlnească vineri în capitala germană cu omologul său Heiko Maas şi cu cancelarul Angela Merkel, pentru discuţiile a căror anulare la începutul lui mai a stârnit indignare în Germania, multe voci vorbind de un gest simptomatic pentru starea relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Germania, deteriorate după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel