Mii de pelerini la procesiunea Calea Sfinţilor, în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului - Video

Mii de pelerini la procesiunea Calea Sfinţilor, în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului - Foto arhivă DC News
Mii de pelerini la procesiunea Calea Sfinţilor, în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului - Foto arhivă DC News

Câteva mii de credincioşi au sosit, duminică seara, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a lua parte la pelerinajul Calea Sfinţilor, procesiune în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului.

În procesiune a fost purtată şi racla cu moaştele Sf. Paisie- un sfânt născut în urmă cu 300 de ani, în Ucraina, care a fost adusă vineri seara la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de la Mănăstirea Neamţ.

Clericilor îmbrăcaţi în veşminte liturgice veniţi din toate lăcaşele de cult ale Arhiepiscopiei Iaşilor li s-au alăturat studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi călugăriţe din mănăstirile Moldovei.

Video

Din procesiunea care a avut loc pe străzile centrale ale municipiului Iaşi au făcut parte şi IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Cele două racle au fost depuse în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană pentru ca pelerinii să se poată închina la ele.

Peste 53.000 de pelerini la moaștele Sfintei Parascheva



Acestea vor sta în curtea mitropolitană până pe 15 octombrie.

Potrivit organizatorilor, de sâmbătă dimineaţa de la ora 06.00 şi până duminică seara la ora 18.00, pe la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva au trecut aproximativ 53.100 pelerini.

Alţi 1.100 stau, duminică seara, la rând pe culoarul special amenajat pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei.

Sfânta Parascheva este prăznuită, anual, pe data de 14 octombrie

Sfânta Parascheva este prăznuită, anual, pe data de 14 octombrie, având cruce roșie în calendarul ortodox. Îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri.  

Rugăciune puternică

'Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.'

Rugăciune către Sfânta Parascheva, pentru iertarea păcatelor

'Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!

Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!'.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

În gospodăriile de la țară, oamenii aprind focuri cu scopul de a îndepărta spiritele rele. De asemenea, ciobanii consideră că iarna care vine va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite sau urmează o iarnă blândă dacă acestea stau răsfirate.

Dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, anotimpul de iarnă va veni mai repede. În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. O altă tradiție spune că gospodarii să facă pregătiri și să își cumpere cojoace pentru sezonul rece.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, se mai spune în popor că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, 14 octombrie, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel