INDEPENDENȚĂ SCOȚIA - Mihai Răzvan Ungureanu: Independența Scoției va pune o problemă serioasă Uniunii Europene

Mihai Răzvan Ungureanu 1
Mihai Răzvan Ungureanu 1

Un fost ministru de Externe al României nu vede nicio asemănare între situaţia din Scoţia şi cea din Ţinutul Secuiesc, însă consideră că, în cazul în care scoțienii vor vota pentru ruperea de Marea Britanie, Uniunea Europeană va avea o problemă serioasă.

"Un stat scoţian independent pune într-o problemă Uniunea Europeană. Evident, va avea propriile probleme, pentru că va depinde, cel puţin pentru o bună bucată de vreme, în supravieţuirea sa, de Londra. Dar din punct de vedere politic şi general strategic, va pune o problemă serioasă Uniunii Europene, care se va confrunta cu o situaţie pentru care nu e pregătită în acest moment, tot aşa cum va pune în cauză chiar tratatul fondator al Alianţei Nord-Atlantice. Nu mai vorbesc de înscrierea în registrul Naţiunilor Unite şi în fine, toate celelalte blocuri unde s-ar putea certifica o naţiune nouă, renăscută în interiorul unui stat nou. Uniunea Europeană în felul acesta se confruntă cu o criză de amploare, pentru că este o criză de creativitate, nu o criză de situaţie, în sfârşitul unui an şi aşa extrem de aglomerat şi de fierbinte", a declarat, joi, la RFI, Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe și fost premier al României. 

Citește și INDEPENDENȚĂ SCOȚIA - REFERENDUM 18 SEPTEMBRIE: Liderii europeni se tem de precedentul pe care l-ar putea reprezenta SCOȚIA

Întrebat dacă există vreo asemănare între situaţia din Scoţia şi cea din Ţinutul Secuiesc, Mihai Răzvan Ungureanu susține că nu, întrucât cerinţa de autonomie a liderilor UDMR e construită într-o bună parte pe argumente de ordin etnic, în timp ce în cazul Scoției este vorba de o istorie foarte veche de conflicte şi de schimbări de dinastie, de personaje regale pe tronul Angliei sau al Scoţiei, istorie care s-a terminat în 1707, prin actul de uniune, care a fost o uniune politică.

Scoțienii sunt așteptați astăzi la urne pentru a răspunde cu "da" sau "nu" la întrebarea "vreți ca Scoția să fie un stat independent?", rezultatul referendumului urmând a fi afișat afișat vineri dimineață. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel