Migranți haitieni expluzați de SUA. 7.500 de persoane s-au întors de unde au plecat

Pixabay
Pixabay

Peste 7.500 de persoane venite din Haiti au fost expulzate de SUA. 

Peste 7.500 de migranţi haitieni au fost expulzaţi în mai puţin de trei săptămâni de Statele Unite, care au efectuat în acest scop 70 de zboruri către Haiti, a indicat vineri Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), potrivit AFP, citat de Agerpres. 

Timp de două săptămâni, am avut cel puţin trei zboruri pe zi şi până la opt în momentul cel mai intens, a declarat directorul OIM în Haiti, Giuseppe Loprete.

El a indicat că în total au fost efectuate 70 de zboruri. Administraţia Biden suspendase expulzările de migranţi ilegali către Haiti după seismul din 14 august, care a dus la moartea a peste 2.200 de persoane pe insula caraibiană. Însă situaţia s-a schimbat la jumătatea lunii septembrie, când 30.000 de migranţi, majoritar haitieni, s-au strâns la frontiera dintre Mexic şi statul american Texas.

Invocând o reglementare sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, SUA au iniţiat o expulzare masivă a acestor migranţi, dintre care 20% erau copii, operând zilnic zboruri către capitala haitiană Port-au-Prince şi Cap-Haitien, al doilea oraş al insulei. La rândul său, Mexicul a trimis două zboruri la Port-au-Prince, repatriind 199 de migranţi haitieni.

Zona, supravegheată atent

Poliţia americană de frontieră, CPB, a trimis 400 de agenţi suplimentari pentru a 'creşte supravegherea zonei', a precizat DHS, dezvăluind sâmbătă un plan de a aduce sub control situaţia.

DHS întreprinde deja 'expulzări, precum şi zboruri spre Haiti, Mexic, Ecuador şi în ţările triunghiului nord', Honduras, Salvador şi Guatemala, a precizat instituţia.

'Marea majoritate a migranţilor continuă să fie expulzaţi în baza unei reguli sanitare' adoptate la începutul pandemiei pentru limitarea transmiterii coronavirusului, a precizat DHS.

Joi, un judecător federal a somat însă guvernul să nu mai expulzeze familiile, ceea ce ar putea complica sarcina autorităţilor, confruntate deja cu fluxuri migratorii istorice la graniţa cu Mexic. Vineri, guvernul a contestat în apel decizia.

Peste 1,3 milioane de migranţi au fost reţinuţi la frontiera cu Mexicul după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Opoziţia republicană îl acuză de mai multe luni pe preşedintele Biden că a provocat o 'criză migratorie' prin relaxarea măsurilor predecesorului său republican Donald Trump, care făcuse din lupta contra imigraţiei ilegale un punct principal al politicii sale, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel