Microfonul ÎPS Teodosie, tăiat la Ziua Marinei la Constanţa. UPDATE. Reacția ÎPS Teodosie. Slujba, întreruptă de discursul Şefului Statului Major

Facebook Arhiepiscopia Tomisului
Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Slujba oficiată de Ziua Marinei la Constanţa de Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la malul mării, a fost întreruptă. 

UPDATE. ”A vorbit (cu mine - n.r.) domnul Ministru al Apărării, care m-a întâmpinat și mi-a spus că avem 17 minute alocate pentru slujba religioasă, un timp generos pentru mine și, sigur, mă încadram. Dar, înainte de a face rugăciunea s-a întrerupt microfonul, am crezut că este o problemă tehnică, dar imediat a apărut microfonul din senin și s-a comandat ”acoperiți”. Deci slujba a fost abandonată și a dat cuvântul unuia dintre cei de acolo, generalul Statului Major a comandat aceasta și atunci am văzut că suntem abandonați. Am făcut sute de slujbe, la toate sărbătorile sunt prezent, dar așa ceva n-am întâmpinat niciodată. Eu am făcut în continuare rugăciunea că sunt păstor și nu mă supăr și m-am rugat pentru marinari, pentru popor și apoi am plecat. Nu a venit nimeni să îmi spună ce s-a întâmplat, mi-am dat seama că este o sfidare și am plecat de acolo”, a spus ÎPS Teodosie în intervenția sa telefonică de la România TV. 

Întrebat ce rugăciuni au fost întrerupte, ÎPS Teodosie a răspuns ”Rugăciuni pentru popor, pentru marinari, pentru ocrotirea lor, pentru ziua lor. O rugăciune care se face la zilele naționale, (...) sunt pomeniți toți cei din marina militară”. 

Știrea inițială

Deşi avea la dispoziţie 17 minute, ÎPS Teodosie a fost întrerupt de organizatori brusc, pentru ca Şeful Statului Major să poată susţine o alocuţiune. Acest lucru nu i-a picat deloc bine arhiepiscopului, care a decis să plece de la faţa locului. 

"De ce să mă supăr? Nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pe cei care au făcut asta. Înaintea lui Dumnezeu vor răspunde", a declarat ÎPS Teodosie după incident, citat de Adevărul

Incidentul este la minutul 21:00 în clipul video de mai jos: 

Promisiunea președintelui de Ziua Marinei, 15 august 2022

Iată discursul președiontelui Klaus Iohannis,  în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române:

”Domnule Prim-ministru,

Doamnă Vicepreședinte al Senatului,

Domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Înaltpreasfinţia Voastră,

Excelențe,

Dragi marinari,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române.

15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-ați clădit o carieră în slujba marinei militare și civile. Vă salut cu multă căldură și vă urez „La mulți ani!”, dragi marinari!

În această zi deosebită, aprecierea și recunoștința noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtați cu demnitate și curaj drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii.

Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri.

În aceste momente aniversare, vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național!

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre.

În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene.

Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România.

În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică.

Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc.

Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos.

Găzduim, așadar, o paletă largă de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condițiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala amenințare la adresa securității euroatlantice", a declarat Klaus Iohannis.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel