Microbi „dispăruți” găsiți în fecale antice ar putea ușura bolile cronice

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Oamenii de știință care lucrează cu fecale arhaice au descoperit microbi necunoscuți.

Conform CNN, acești microbi ar putea ajuta în lupta cu boli cronice precum diabetul. Microbii trăiau în sistemele digestive ale strămoșilor noștri, formând o parte din microbiomul uman. Aceștia diferă semnificativ față de microbii care se regăsesc în stomacul omului modern care trăiește în societatea industrializată, se arată într-un studiu publicat miercuri în jurnalul Nature.

Microbiomul este o combinație de ciuperci, bacterii și viruși care se află în stomacul uman, mai ales în intestinul gros, și ajută la digerarea mâncării, luptă cu bolile și reglează sistemul imunitar al omului.

S-au comparat dietele de astăzi cu cele preindustriale

Cercetările anterioare au făcut conexiunea între dietele preindustriale, diversitatea mai mare a microbiomului din stomac și rate mai scăzute de boli cronice. Astfel, echipa de cercetători și-a propus să reconstituie microbiomul pentru a investiga această legătură.

Studiile din domeniu au suferit din cauza lipsei de mostre de ADN conservate suficient, însă echipa a putut face o analiză genetică detaliată pe opt fecale umane găsite în Mexic și în Statele Unite ale Americii care datează de 1.000-2.000 de ani.

Fecalele erau conservate excelent

Fecalele erau „conservate excelent” datorită aridității extreme a zonelor deșertice în care au fost descoperite, a spus Aleksandar Kostic de la Centrul Joslin pentru diabetici din Boston. Oamenii de știință au descoperit 498 de genomi microbieni și au concluzionat că 181 proveneau de la omul antic. Dintre aceștia, 61 nu mai fuseseră descoperiți vreodată.

Un stil de viață neindustrial este „caracterizat de consumul de mâncare neprocesată și produsă de propria persoană, fără antibiotice și de activități mai îndelungate”. Atât genomul antic, cât și genomul preindustrial conțin mai multe gene folosite să metabolizeze amidonul. Acest lucru ar fi datorat carbohidraților mai complecși consumați de oamenii din trecut.

Se speră că microbii dețin cheia rezolvării unor boli

Când microbii dispar, există efecte asupra vieții noastre, spune Kostic. „Când nu mai sunt, e ca și cum dispare o piesă cheie a ceea ce suntem noi”, a transmis el. În timp ce cercetarea se află într-un stadiu timpuriu, Kostic speră ca microbii descoperiți de echipă ar putea fi folosiți într-o bună zi pentru a reduce rata bolilor cronice precum obezitatea sau diferitele boli autoimune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel