EXCLUSIV  Mișcare uriașă în România. Cel mai mare plan de unificare

Dragoș Frumosu, președinte CGM-UGSR, a făcut un apel la toți liderii onești de federații sindicale să i se alăture în demersul de construire a unei organizații sindicale unice și puternice.

În ultimii ani, mișcarea sindicală de tip confederativ nu mai poate face față cerințelor membrilor, nici ale celor din mediul privat, nici ale bugetarilor, nici ale funcționarilor publici sau ale angajaților companiilor de stat din România.

"Din punct de vedere al sindicalizării, sectorul bugetar este sugrumat, iar cel privat este inexistent. Este momentul unei reconstrucții adevărate, care să reprezinte o puternică forță de dialog, în vederea obținerii, susținerii și apărării drepturilor membrilor noștri în relația cu instituțiile statului și cu organizațiile patronale. Credem că reorganizarea mișcării sindicale pe baze și condiții noi este imperios necesară", a spus Dragoș Frumosu.

În prezent, CGM-UGSR se află în dialog cu CSN Meridian, "singura confederație neimplicată în gestionarea ilegală a patrimoniului sindical, indivizibil și netransmisibil, pentru construirea unei alianțe sindicale naționale".

Anton Hadăr, prima reacție

DC News l-a contactat pe profesorul Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, pentru a vedea ce părere are despre această mișcare amplă.

Anton Hadăr a spus că este o idee foarte bună, dar destul de greu de materializat.

"A fost de multă vreme o intenție a bugetarilor de a alcătui laolaltă o alianță a bugetarilor incluzând tot personalul din acest sector: învățământ, sănătate etc. Din păcate, nu prea s-a materializat. Pentru o scurtă perioadă am alcătuit un grup care a negociat, în urmă cu vreo cinci ani, cu unele părți ale guvernului și cam atât. Cred că va fi greu de realizat acest lucru din cauza reținerii fiecărei federații sindicale de a se implica la nivel global din cauza intereselor personale crezând că în felul acesta își vor pierde legitimitatea, dar este o treabă bună. O confederație puternică ar reprezenta un lucru foarte important. Mă refer aici la o confederație a bugetarilor. Nu știu dacă domnul Dragoș Frumosu s-a referit doar la așa ceva, ci probabil s-a referit la general. În momentul de față, suntem răspândiți fiecare pe la una dintre cele cinci confederații sindicale. Alma Mater este singura federație reprezentativă din sectorul superior de învățământ și cercetare. Practic noi nu avem rivali, motiv pentru care nu ne-ar deranja să se realizeze o asemenea confederație. Dar va fi foarte greu. Gândiți-vă că fiecare federație va căuta să-și păstreze unele avantaje legate de salarizare, patrimoniu și așa mai departe. Nu va fi ușor, dar ca țintă sindicală ar trebui să reprezinte pentru noi toți acest lucru. O singură confederație mare ar reprezenta un lucru formidabil, dar mă tem că acest lucru este imposibil", a zis liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater pentru DC News.

"Acum sunt cinci confederații. Credeți că liderii lor, tot aparatul care este în spate, gândesc la fel ca domnul Frumosu? Unii dintre noi gândim așa, adică eu sunt de acord, dar cred că va fi foarte greu. În momentul de față, sunt confederații care au pierdut mulți sindicaliști și poate că pentru unele ar fi chiar o șansă în plus de a se mobiliza, dar este departe ținta asta. Cred că primul pas pe care ar trebui să-l facem este să avem noi, bugetarii, o confederație a noastră, lucru oricum mai realizabil decât ceea ce propune domnul Frumosu și pe urmă să facem al doilea pas", a mai spus Anton Hadăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel