METEO, VREMEA. Viitor de coșmar pentru CLIMA din Europa: INUNDAȚII, SECETĂ și VALURI de CĂLDURĂ

O nouă analiză a schimbărilor climatice în Europa a constatat că, în cadrul mai multor scenarii climatice viitoare, orașele europene vor fi afectate mai mult de inundații, secete și valuri de căldură decât au fost prognozate anterior.

Un studiu publicat marți în revista Environmental Research Letters a folosit toate modelele climatice disponibile pentru a evalua ceea ce este mai probabil să se întâmple în Europa în cadrul unui scenariu în care lumea nu reușește să reducă dramatic emisiile de carbon, în timp ce populația continuă să crească. Acest scenariu - numit RCP8.5 în literatura științifică - prezintă o situație în care temperaturile cresc de la 2.6 °C (anii 1850-1900) C cu până la 4.8 ° C până în 2050-2100.

În acest scenariu, pot exista multe variații în modul în care sistemele climatice răspund, așa că cercetătorii au testat ce s-ar întâmpla cu orașele europene în privința rezultatelor climatice cu un nivel scăzut, mediu și cu impact ridicat. În toate consecințele, Europa este afectată de secetă mai intensă, inundații și valuri de căldură.

Secetele se vor lovi peste tot, dar mai ales în sudul Europei

De exemplu, în cadrul scenariului cu impact redus, Europa de Sud va fi cea mai afectată de secetă. 

În cadrul scenariului mare impact, seceta se agravează pe scară largă: 98% din orașele europene ar trebui să facă față secetelor pronunțate, iar în sudul Europei seceta este probabil să devină de 14 ori mai accentuată decât în prezent.

"Deși regiunile din sudul Europei sunt adaptate pentru a face față secetei, acest nivel de schimbare ar putea depăși punctul critic", a declarat Selma Guerreiro, cercetător în domeniul hidrologiei și schimbărilor climatice de la Universitatea Newcastle și autorul principal al studiului.

Orașele capitale europene care vor avea cea mai mare creștere a severității și frecvenței secetei, conform studiului, sunt:

Atena, Grecia
Lisabona, Portugalia
Madrid, Spania
Nicosia, Cipru
Sofia, Bulgaria
Valleta, Malta

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel