Meteo, vremea de Rusalii. Meteorologii anunță încălzire

 Regimul termic anunţat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va fi unul destul de cald, în unele zone cu temperaturi peste mediile climatologice ale perioadei, însă în mini-vacanţa de Rusalii, între 1 şi 5 iunie, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor, iar episoadele de averse nu vor lipsi, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) publicată luni, valabilă pentru perioada 29 mai - 11 iunie 2017. 

În Banat, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, chiar deosebit de caldă în primele trei zile ale intervalului de prognoză. Maximele, în medie, se vor încadra între 26 şi 30 de grade Celsius, cu valorile mai mari în data de 31 mai, iar minimele vor fi în creştere până în prima dimineaţă de iunie şi se vor situa între 11 şi 15 grade. Pe parcursul săptămânii a doua, variaţiile termice, puţin semnificative de la o zi la alta şi de la o noapte la alta, vor fi spre creştere până în ultimele două zile ale intervalului, apoi în scădere. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi de 13 - 14 grade. Vor fi averse, pe arii mai extinse şi mai intense, în data de 1 iunie şi locale, aproape în fiecare zi, în intervalul 4 - 11 iunie. 

În Crişana, în primele trei zile de prognoză, vremea va deveni deosebit de caldă, cu o medie a temperaturilor maxime în creştere de la 26 la 30 de grade. Ulterior, valorile termice vor scădea treptat până la o medie diurnă de 24 de grade în data de 3 iunie. Între 4 şi 9 iunie, vremea se va încălzi uşor, până la o medie a maximelor de 27 de grade, ca în ultimele două zile ale intervalului, media să se situeze în jurul a 26 de grade. Temperaturile minime vor creşte treptat de la o medie de 10 grade în prima dimineaţă, până la 15 grade în data de 1 iunie, apoi vor scădea la 9 - 10 grade, în dimineţile de 3 şi 4 iunie. Cea de-a doua săptămână va începe cu o creştere uşoară a valorilor nocturne, până la o medie de 12 - 13 grade, valori ce se vor menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. În ziua de 1 iunie şi temporar în intervalul 4 - 11 iunie vor fi averse, posibil mai însemnate cantitativ. 

În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, media maximelor diurne va creşte de la 23 de grade, în prima zi, la 28 de grade în ziua de 31 mai, timp în care vremea va deveni deosebit de caldă. Între 3 şi 7 iunie, media diurnă se va menţine la 22 - 23 de grade, apoi va creşte spre 25 de grade. Temperaturile nocturne vor creşte de la medii de 6 - 7 grade la începutul primei săptămâni, până la medii de 12 - 13 grade, în data de 1 iunie, după care vor marca o scădere treptată până în dimineţile de 3 şi 4 iunie, la medii de 7 - 8 grade. În cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile nocturne se vor menţine în jurul valorii de 10 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în fiecare zi, începând din noaptea de 31 mai, iar în ziua de 1 iunie şi în intervalul 5 - 6 iunie acestea vor fi mai frecvente şi mai intense. 

În Maramureş, vremea va deveni deosebit de caldă la începutul intervalului, când temperaturile maxime vor creşte de la o medie de 25 de grade, în prima zi, până la o medie de 29 de grade în ziua de 31 mai. După această perioadă, maximele vor marca o scădere treptată până în data de 3 iunie, când vor avea o medie de 22 de grade. Până în data de 9 iunie se va încălzi uşor şi treptat, iar media va ajunge la 26 de grade, apoi se va resimţi o uşoară scădere a valorilor termice, a căror medie va ajunge la 24 - 25 de grade, în zilele de 10 şi 11 iunie. Minimele termice vor creşte de la o medie de 9 grade în prima zi, până la 14 grade în 1 iunie. Ulterior, vor scădea până în jur de 8 grade în dimineţile de 3 şi 4 iunie, pentru ca în cea de-a doua săptămână să crească spre 12 grade. Temporar, vor fi averse în zilele de 31 mai şi 1 iunie, iar în a doua săptămână în fiecare zi, dar mai frecvente şi intense în intervalele 5 - 6 iunie şi 9 - 10 iunie. 

În zona Moldovei, până la mijlocul primei săptămâni de prognoză, vremea va deveni deosebit de caldă. Ulterior, temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât regimul termic se va apropia de cel ce ar fi specific perioadei. Mediile maximelor se vor încadra între 21 şi 29 de grade, cu cele mai ridicate valori în data de 31 mai. Valorile medii ale minimelor vor fi cuprinse între 10 şi 14 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, tendinţa temperaturii aerului va fi de creştere, însă uşoară şi treptată, iar majoritatea valorilor ce urmează să se înregistreze vor fi apropiate de cele normale în această perioadă din an. În medie, vor fi maxime cuprinse între 22 şi 26 de grade şi minime între 9 şi 13 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată la sfârşitul primei săptămâni şi pe parcursul celei de-a doua. Cantităţile de apă pot fi mai însemnate în perioadele 31 mai - 2 iunie şi 5 - 7 iunie. 

În Dobrogea, valorile termice din prima săptămână vor fi apropiate de cele climatologic specifice pentru această regiune şi vor avea o tendinţă de creştere în primele patru zile, apoi vor fi în scădere. Media temperaturilor maxime se va situa între 21 şi 26 de grade, iar a minimelor între 13 şi 17 grade. În săptămâna a doua, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat până la valori apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime medii ce se vor încadra între 21 şi 24 de grade şi minime, în medie, de 14 - 16 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în perioada 1 - 3 iunie, când şi cantităţile de apă pot fi mai însemnate. 

În Muntenia, temperatura aerului va creşte până la începutul lunii iunie, după care va marca o scădere. În prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă. În medie, vor fi maxime cuprinse între 25 şi 29 de grade, respectiv minime între 10 şi 15 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi relativ staţionar, la valori apropiate de cele normale ale perioadei. În medie, vor fi maxime de 26 - 27 de grade şi minime de 11 - 13 grade. De asemenea, vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioadele 1 - 3 iunie şi 5 - 7 iunie. 

În zona Olteniei, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă. Temperatura aerului va creşte până la sfârşitul lunii mai, apoi va marca o scădere şi în medie, valorile maxime se vor încadra între 25 şi 30 de grade, iar cele minime între 11 şi 13 grade. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi relativ staţionar, apropiat de cel climatologic specific acestei perioade din an, caracterizat de valori medii ale maximelor de 26 - 27 de grade, în timp ce minimele vor fi în jurul a 13 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, cu caracter de aversă, va fi mai ridicată în perioada 2-8 iunie. 

La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, chiar deosebit de caldă, până la finalul lunii mai. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni variaţiile termice nu vor fi semnificative de la o zi la alta şi de la o noapte la alta. În medie, vor fi maxime cuprinse între 14 şi 18 grade şi minime între 5 şi 10 grade - în prima săptămână, iar în cea de-a doua maximele vor oscila în jurul a 16 grade şi minimele se vor încadra între 5 şi 8 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice sunt de aşteptat îndeosebi după-amiaza şi la începutul nopţilor, cu o frecvenţă mai mare începând cu data de 1 iunie, iar cantităţi de apă mai însemnate se pot cumula în special în intervalele 1 - 3 iunie şi 5 - 7 iunie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0